Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι η κήρυξη στάσης πληρωμών από το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ θα είχε «σκληρό αντίκτυπο» στην παγκόσμια οικονομία.

«Να καθίσουν μαζί στο τραπέζι»

«Καλούμε ξανά όλα τα μέρη να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να καταλήξουν σε συναίνεση και να επιλύσουν το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε η Τζούλι Κόζακ, εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον χθες Πέμπτη.

ΔΝΤ: Η «μάχη» της Ευρώπης με τον πληθωρισμό για την ανάπτυξη

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποδυθεί σε μπραντεφέρ το τελευταίο διάστημα για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτική απόφαση απόλυτα απαραίτητη προκειμένου η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς της, τους λειτουργούς και τους πιστωτές της.

Το ποσό που έχει τη δυνατότητα να δανειστεί το ομοσπονδιακό κράτος (31,4 τρισ. δολάρια) έχει ήδη καλυφθεί και η κυβέρνηση των Δημοκρατικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα με διάφορους ελιγμούς.

Απαιτούν δραστικές περικοπές

Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών για να συναινέσουν στην αύξησή του, με τον αμερικανικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως αυτό το στάδιο ν’ απορρίπτει τη σύνδεση των δυο ζητημάτων, αλλά να δηλώνει διατεθειμένος να συζητήσει για την πολιτική περί τα δημοσιονομικά.

Η συνάντηση που προγραμματιζόταν να έχουν αργότερα σήμερα ο αρχηγός του κράτους και οι ηγέτες του Κογκρέσου αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το πολυσυζητημένο «όριο» από το Κογκρέσο, η υπουργός Οικονομικών του κ. Μπάιντεν, η Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιεί πως η χώρα ενδέχεται να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών την 1η Ιουνίου, κάτι άνευ προηγουμένου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή