Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τις αρχικές κυβερνητικές εκτιμήσεις για το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή.

Οι δραστηριότητες εκτός πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Γενική Στατιστική Αρχή, ενώ οι πετρελαϊκές δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 1,3%. Οι δραστηριότητες των κρατικών υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ανέφερε.

Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,5% σε ετήσια βάση.

Ο «παράδεισος» των τραπεζιτών – Ποια χώρα δίνει «χρυσούς» μισθούς εν μέσω κρίσης

Η στατιστική αρχή ανέφερε ότι το εποχικά προσαρμοσμένο πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο ως αποτέλεσμα της μείωσης των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων κατά 4,8%.

Η Σαουδική Αραβία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, μέρος των περαιτέρω περικοπών από τους παραγωγούς πετρελαίου του ΟΠΕΚ + κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια bpd.

Κίνδυνοι

Το ΔΝΤ λέει ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκε 8,7% πέρυσι, αλλά προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας θα μειωθεί περισσότερο από το μισό στο 3,1% φέτος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,  προειδοποίησε επίσης ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, εάν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι τελευταίες προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού ανεβάζουν τη φετινή τιμή του πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στα 80,9 δολάρια, αυξημένη κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο από ό,τι είχε προβλέψει τον Οκτώβριο. Αν και σημειώθηκε βελτίωση από τα δύο τελευταία χρόνια, είναι πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο 2000-2019 και έρχεται σε αντίθεση με μια καλύτερη προοπτική για ορισμένους άλλους κορυφαίους περιφερειακούς παραγωγούς ενέργειας, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η αξιολόγηση ευθυγραμμίζεται με την άποψη του Bloomberg Economics, που εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμή πετρελαίου πάνω από 80 δολάρια και ίσως πιο κοντά στα 100 δολάρια για να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις δαπανών και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.