Η Γαλλία αναδείχθηκε νικήτρια στην αναμέτρηση με τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες για την προσέλκυση μιας κολοσσιαίας επένδυσης, που αφορά το πρώτο υπερπόντιο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών αυτοκινήτων της ταϊβανέζικης ProLogium.

Αποθήκευση ενέργειας: Πώς θα γίνουν οι διαγωνισμοί για τις επενδύσεις σε μπαταρίες

Η εταιρεία πρόκειται να κατασκευάσει στην βόρεια πόλη-λιμάνι της Δουνκέρκης το δεύτερο γιγαντιαίο εργοστάσιό της και το πρώτο εκτός Ταϊβάν.

Με την παραγωγή να έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026, το εργοστάσιο θα είναι το τέταρτο του είδους του στη βόρεια Γαλλία, ερχόμενο να προστεθεί σε ένα αναδυόμενο εξειδικευμένο σύμπλεγμα με κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Απεξάρτηση

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ευρώπη εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από μπαταρίες που κατασκευάζονται στην Ασία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών να προσφέρουν διάφορα κίνητρα για να δώσουν ώθηση στη βιομηχανία.

Αυτό έχει γίνει πιο επείγον από όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν, πέρυσι, τον νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές φορολογικές επιδοτήσεις για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας παράλληλα την εγχώρια παραγωγή και μεταποίηση.

Ο Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε προσωπικά με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ProLogium Βίνσεντ Γιανγκ, επρόκειτο την Παρασκευή να ανακοινώσει επίσημα στη Δουνκέρκη την επένδυση ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στοίχημα η επαναβιομηχανοποίηση

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Μακρόν δήλωσε ότι η μάχη για την επαναβιομηχανοποίηση πρέπει να δοθεί σε κλίμακα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε γενικές γραμμές, το μπλοκ έχει υιοθετήσει τη γαλλική οπτική για την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αυτονομίας μετά την κρίση της COVID και τον πόλεμο στην Ουκρανία, που ανέδειξαν τα τρωτά σημεία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όμως η προσφορά της ProLogium αναδεικνύει τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για επενδυτικές συμφωνίες.

Όσο για τον Μακρόν, η ανακοίνωση της συμφωνίας αποτελεί ανέλπιστο δώρο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα της δημόσιας αντιπαράθεσης, μετά από μήνες απεργιών και κινητοποιήσεων ενάντια στην συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Η ProLogium αναμένει ότι το έργο θα δημιουργήσει 3.000 θέσεις εργασίας άμεσα και τέσσερις φορές περισσότερες έμμεσα, εξέλιξη σημαντική για μια περιοχή όπου τόσο τα ακροδεξιά όσο και τα ακροαριστερά πολιτικά κόμματα συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων μετά από χρόνια βιομηχανικής παρακμής.

Κίνητρα και επιδοτήσεις

Η ανάδυση ενός βιομηχανικού συμπλέγματος γύρω από τα τρία εργοστάσια μπαταριών που βρίσκονται ήδη στα σκαριά θα αποτελέσει πόλο έλξης για προμηθευτές και εξειδικευμένους εργαζόμενους.

Στα δυνατά χαρτιά της Γαλλίας έναντι των ανταγωνιστών της, άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται η φτηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα πυρηνικών σταθμών στον κόσμος, υπεράκτια αιολικά πάρτα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Από τη γαλλική κυβέρνηση δόθηκαν και άλλα κίνητρα τα οποία πάντως δεν ανακοινώθηκαν, ενώ οι επιδοτήσεις εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κυβέρνηση Μακρόν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη χαλάρωση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για να προσφέρει νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες επιδοτήσεις προς ενθάρρυνση των «πράσινων» επενδύσεων.

Την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει μια νέα φορολογική πίστωση ύψους έως και 40% της επένδυσης κεφαλαίου μιας εταιρείας σε έργα αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας, αντλιών θερμότητας και μπαταριών.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ελπίζει να ενισχύσει τη ζήτηση των καταναλωτών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα ευρωπαϊκής κατασκευής, ανακοινώνοντας χρηματικό κίνητρο ύψους 5.000 ευρώ για τα οχήματα που πληρούν απαιτητικά πρότυπα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή τους, αποκλείοντας ουσιαστικά τα μη ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή