Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να περικλείει το πότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ξεμείνει από μετρητά και δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, μετά τις νέες δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών. Η Τζάνετ Γέλεν σήμερα Παρασκευή, δήλωσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα παραμένει η αβεβαιότητα, προσθέτοντας πώς οποιαδήποτε εξέλιξη υπάρχει για το ζήτημα αυτό θα ενημερώσει το Κογκρέσο, ενώ δεν παρέλειψε να υποδείξει την 1η Ιουνίου ως μια πιθανή ημερομηνία αθέτησης πληρωμών από την Ουάσιγκτον.

Τι άσους κρατάει ο Πάουελ σε περίπτωση χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Μιλώντας στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg στο περιθώριο της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της G7 στην Ιαπωνία, ανέφερε ότι έχει προγραμματισθεί συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με ανώτατα στελέχη των τραπεζών της Wall Street προκειμένου να συζητηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους, ενώ όπως τόνισε θεωρεί επιτακτική ανάγκη να αναλυθεί για το πώς η συζήτηση για το όριο χρέους επηρεάζει την αμερικανική οικονομία.

Δεν παρέλειψε επίσης να επαναλάβει γι άλλη μια φορά ότι σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στα 31,4 τρισ. δολάρια, η οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή είναι αναπόφευκτη.

Ο Μπάιντεν και το ταξίδι στην Ιαπωνία

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, η Γέλεν είχε φροντίσει να ενημερώσει τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα του Κογκρέσου ότι το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου, αν δεν αυξηθεί το όριο του ανώτατου ομοσπονδιακού χρέους.

Οι Δημοκρατικοί (του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν) και οι Ρεπουμπλικανοί οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν μπορούν να έρθουν συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι το Κογκρέσο έχει συνταγματικό καθήκον να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους δίχως όρους, ενώ από τη μεριά τους οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση θα πρέπει να συνδυασθεί με σαρωτικές περικοπές στον προϋπολογισμό.

Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ίσως χρειαστεί να μην ταξιδέψει στη Χιροσίμα για να συναντηθεί με τους ηγέτες της G7 την επόμενη εβδομάδα. Το ταξίδι του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους. Ο Μπάιντεν είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σήμερα Παρασκευή μετά από μια πρώτη διερευνητική συνάντηση την περασμένη Τρίτη, ωστόσο στη συνέχεια ανέβαλε τη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα.

Και η Γερμανία «ανησυχεί»

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ θέτουν ένα ανώτατο όριο στο πόσο μπορούν να δανειστούν. Επειδή τα έσοδα της κυβέρνησης είναι περισσότερα από τα έσοδά της, οι βουλευτές πρέπει να πρέπει να δίνουν το «πράσινο φως» ανά περιόδους για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ερωτηθείσα η Γέλεν εάν το υπουργείο Οικονομικών θα συνέχιζε να κάνει πληρωμές στην περίπτωση που το όριο χρέους αντί να αυξηθεί παραβιαζόταν -μια πιθανότητα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συζήτησης για το ανώτατο όριο χρέους- απέφυγε να απαντήσει. Αυτό που είπε είναι πώς δεν είναι καλή επιλογή και η μόνη λύση είναι να αυξηθεί το όριο χρέους όπως έχει συμβεί σχεδόν 80 φορές από το 1960.

«Δεν έχουμε συζητήσει με τον πρόεδρο τι θα κάνουμε εάν αυτό δεν συμβεί (η αύξηση). Η εστίασή μας είναι στο να το κάνουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι εκείνοι και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «εργάζονται ακατάπαυστα» με το Κογκρέσο για την αύξηση του ομοσπονδιακού ορίου δανεισμού.

Η ίδια επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρέχει μια πιο εμπεριστατωμένη καθοδήγηση σχετικά με το πότε ακριβώς θα ξεμείνει από μετρητά όσο πλησιάζει αυτή η ημερομηνία.

«Παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε ακριβώς θα ξεμείνουμε από μετρητά για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης», είπε, αναφέροντας κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το επίπεδο των ταμειακών υπολοίπων και τις καθημερινές πληρωμές που πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Από τη μεριά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, εξέφρασε σήμερα Παρασκευή σε δημοσιογράφους την ελπίδα ότι οι πολιτικοί στις ΗΠΑ θα καταλήξουν σε μια «μεγάλη» απόφαση να αυξήσουν το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους, προειδοποιώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία εάν δεν το κάνουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να είναι «εύθραυστες» και ελπίζει ότι τα κόμματα θα αποφύγουν τις μικροπολιτικές.

«Γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στις ΗΠΑ ιδιαίτερα αυτές τις μέρες και ελπίζουμε ότι θα ληφθεί μια απόφαση από ενήλικες σχετικά με την ανάπτυξη των οικονομικών της αμερικανικής κυβέρνησης και τις συναφείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση