Καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συνεχίζουν να μη σημειώνουν πρόοδο ως προς την επίτευξη συμφωνίας για το ανώτατο όριο δανεισμού του αμερικανικού κράτους, η Moody’s Analytics προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες όσον αφορά στις θέσεις εργασίας, εάν η χώρα αθετήσει το χρέος της για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει προβλέψει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ξεμείνουν από ρευστότητα και προειδοποίησε για έκτακτα μέτρα ώστε να βρεθούν χρήματα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της στις αρχές Ιουνίου, εφόσον το Κογκρέσο δεν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

Όπως είναι λογικό, οι περισσότερες αμερικανικές πολιτείες θα «χτυπηθούν σκληρά» από μια παραβίαση του ορίου χρέους. Ωστόσο ο αντίκτυπος από μια τέτοια εξέλιξη θα διαφέρει από πολιτεία σε πολιτεία, σύμφωνα με προβλέψεις της Moody’s, καθώς θα έπληττε δυσανάλογα τις πολιτείες με μεγάλες συγκεντρώσεις ομοσπονδιακών εργαζομένων ή που έχουν μια σειρά από θέσεις εργασίας που βασίζονται στην κρατική χρηματοδότηση. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται η Ουάσιγκτον, η DC και πολιτείες που βρίσκονται κοντά ή που βασίζονται σε ομοσπονδιακούς θεσμούς, όπως εθνικά εργαστήρια ή στρατιωτικές βάσεις, όπως η Αλάσκα, η Χαβάη και το Νέο Μεξικό.

Η Φλόριντα, το Οχάιο και η Πενσυλβάνια είναι επίσης πιθανό να χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας η καθεμία εάν υπάρξει παραβίαση του ανώτατου ορίου χρέους που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, διαπίστωσε η ομάδα οικονομικής έρευνας.

Οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι δεν είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους σε αυτή την περίπτωση – σε αντίθεση με το κλείσιμο της κυβέρνησης, όπου οι μη απαραίτητοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να απολυθούν προσωρινά. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι και ο στρατός ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στη λήψη των μισθών τους.

Οι συμβεβλημένοι συνεργάτες και εργολήπτες της ομοσπονδίας ενδέχεται επίσης να μην πληρώνονται εγκαίρως και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να αποζημιώνουν και να απασχολούν τους εργαζομένους τους.

Στα ύψη η ανεργία

Η ανάλυση περιγράφει και άλλα σοβαρά προβλήματα: Το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό στην Περιφέρεια της Κολούμπια (8,9%), στην Καλιφόρνια (8,7%) και στο Οχάιο (9,5%). Το ποσοστό ανεργίας του Μίσιγκαν θα φτάσει στο 10,8%, από 4,1% σήμερα.

Άλλες πολιτείες που θα πληγούν σημαντικά είναι αυτές που βασίζονται στις ομοσπονδιακές δαπάνες και την αεροδιαστημική, όπως η Βιρτζίνια, το Κονέκτικατ, το Κάνσας και η Ουάσιγκτον.

Η Moody’s εκτίμησε ότι οι εξαρτημένες από τον τουρισμό πολιτείες, όπως η Αριζόνα, η Φλόριντα και η Νεβάδα, θα βιώσουν τελικά «απότομη» απώλεια θέσεων εργασίας, καθώς και εκείνες που βασίζονται στην κατασκευή αυτοκινήτων, όπως το Μίσιγκαν και η Νότια Καρολίνα.

Σε περίπτωση παρατεταμένης παραβίασης του ανώτατου ορίου χρέους, η Moody’s εκτιμά ότι ορισμένες μεγάλες πολιτείες θα χάσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας η καθεμία. Η Καλιφόρνια θα μπορούσε να χάσει 841.600. Το Τέξας μπορεί να χάσει 561.700. Η έκθεση προβλέπει ότι η Φλόριντα θα χάσει 474.700 θέσεις εργασίας, η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να χάσει 398.300 και το Οχάιο, η Πενσυλβάνια και η Τζόρτζια θα χάσουν η καθεμία περισσότερες από 200.000.

«Πραγματική απειλή»

Στην έκθεσή της, η Moody’s έχει διπλασιάσει στο 10% την πιθανότητα υπέρβασης του ανώτατου ορίου χρέους, από 5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

«Αυτό που κάποτε φαινόταν αδιανόητο τώρα φαίνεται πραγματική απειλή», έγραψε στην έκθεση ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi.

Σε μήνυμά του στο CNN, ο Zandi εξήγησε ότι θα προκύψει παράβαση εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν καταβάλει έγκαιρα την πληρωμή σε οποιονδήποτε πιστωτή – είτε αυτός είναι εισφορές σε οργανισμό κοινωνικής ασφάλισης είτε λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος για ένα κυβερνητικό κτίριο στην Ομάχα.

Μια χρεοκοπία θα συμβεί μόνο εάν το Υπουργείο Οικονομικών δεν καταβάλει έγκαιρα την πληρωμή του χρέους, είπε ο Zandi.

Στην έκθεση του οίκου Moody’s, ο Zandi έγραψε ότι εάν υπάρξει παραβίαση, θα ήταν «πολύ πιο πιθανό να είναι σύντομη διάρκειας παρά παρατεταμένη», αν και ακόμη και μια «μακροχρόνια αντιπαράθεση δεν έχει πλέον μηδενική πιθανότητα».

Η νέα προειδοποίηση από τον Moody’s έρχεται μια ημέρα μετά τη συνάντηση την Τρίτη μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των ηγετών του Κογκρέσου που έληξε χωρίς καμία πρόοδο στη συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους.

Ο Zandi σημείωσε ότι αν και υπάρχουν ορισμένες αναδυόμενες ενδείξεις ανησυχίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ως επί το πλείστον οι επενδυτές «εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό ατάραχοι» μέχρι την εκτιμώμενη προθεσμία της 1ης Ιουνίου.

«Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να αντιδράσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές», έγραψε ο Zandi, «τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες οι νομοθέτες να μην δράσουν εγκαίρως, καθώς η αναταραχή στην αγορά είναι πιθανώς αυτό που θα χρειαστεί για να δημιουργήσει την πολιτική βούληση που θα χρειαστεί για να υπάρξει συμβιβασμός».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση