O τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής τελικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν ο κλάδος της βιομηχανίας το 2021, μετά τις μεταφορές και τα νοικοκυριά, αντιπροσωπεύοντας το 25,6% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στο μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε την Παρασκευή η Eurostat.

ΣΒΑΠ: Σημαντική η ανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας

Ο βιομηχανικός κλάδος στην ΕΕ εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές του ανάγκες. Το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου, τα στερεά ορυκτά καύσιμα και τα μη ανανεώσιμα απόβλητα αντιπροσώπευαν πάνω από το ήμισυ (50,9 %) της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη βιομηχανία το 2021. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτή η εξάρτηση γίνεται ακόμη πιο εμφανής αφού περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από το ήμισυ της θερμότητας που παράγεται στην ΕΕ το 2021 προήλθε από ορυκτά καύσιμα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021, η ηλεκτρική ενέργεια (33,2%) και το φυσικό αέριο (32,7%) αντιστοιχούσαν στα δύο τρίτα της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα της ΕΕ.

Τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα αντιπροσώπευαν πολύ μικρότερα ποσοστά: το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου (εκτός βιοκαυσίμων) αντιπροσώπευαν το 9,8%, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα το 9,7%, και τα στερεά ορυκτά καύσιμα το 6,4%.

Οι πιο ενεργοβόροι κλάδοι

Το 2021, οι βιομηχανικοί τομείς της ΕΕ που σημείωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά τελικής κατανάλωσης ενέργειας ήταν η χημική βιομηχανία και ο κλάδος των πετροχημικών, με περισσότερο από το ένα πέμπτο (2.159 petajoules ή 21,5%), τα μη μεταλλικά ορυκτά (1.420 PJ ή 14,1%) ), η βιομηχανία χάρτου, χαρτοπολτού και εκτύπωσης (1.361 PJ ή 13,6%), ο κλάδος τροφίμων, ποτών και καπνού (1.168 PJ ή 11,6%) και η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα (1.027 PJ ή 10,2%).

Το χαμηλότερο μερίδιο στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας καταγράφηκε για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και του δέρματος, με 1,3% (129 PJ).

Η χημική και πετροχημική βιομηχανία, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής τελικής ενέργειας στην ΕΕ, χαρακτηριζόταν από έντονη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Αυτό το ενεργειακό προϊόν ήταν το πιο σημαντικό τόσο για την παραγωγή χημικών πρώτων υλών και χημικών προϊόντων (35% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας), όσο και για την παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων – ένας πολύ μικρότερος καταναλωτής αλλά με ακόμη υψηλότερο μερίδιο φυσικού αερίου στην τελική κατανάλωση ενέργειας (48%).

Στη βιομηχανία μη μεταλλικών ορυκτών, η παραγωγή γυαλιού και προϊόντων γυαλιού βασιζόταν επίσης σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο (74% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας), όπως και η κατασκευή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών (εκτός από γυαλί, τσιμέντο, ασβέστη και γύψο), με το 56% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από φυσικό αέριο.

Για τη βιομηχανία χαρτιού, χαρτοπολτού και εκτύπωσης, άλλα ενεργειακά προϊόντα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα, καθώς και η ηλεκτρική ενέργεια, ήταν πιο σημαντικά από το φυσικό αέριο. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας.

Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ αναφέρονται σε μια περίοδο πριν από την εισαγωγή συντονισμένων μέτρων μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου σε επίπεδο ΕΕ. Τον Αύγουστο του 2022, η ΕΕ ενέκρινε εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, ο οποίος αναμένεται να επηρεάσει τα μελλοντικά δεδομένα για την τελική κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ