Αυτογνωσία

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος με υψηλό δείκτη αυτογνωσίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού. Καταλάβατε τώρα γιατί δεν ήθελε debate με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκε και την πρόσκληση του Mega Chanel. Απλώς η λάθος εκτίμηση του περιβάλλοντος του ήταν πως αν γίνει ένα debate με τους «6», ο χαμένος θα είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γιατί θα του την «πέσουν» οι ηγέτες των δύο αριστερών κομμάτων, του ΜΕΡΑ25 και του ΚΚΕ, και ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Και φυλακές;

Και αίφνης – όπως σας έχω ενημερώσει εγκαίρως – επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα των υποκλοπών και οι … φυλακές! Ωπα της! Και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να απολογείται. Εκεί έχασε και το παιχνίδι. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα….

Αλλαγές;

Ολο και περισσότερους ανθρώπους ακούω να κάνουν λόγο για ανατροπή ή έστω για διαφορετική εξέλιξη από αυτή που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Στη «σιωπή» ενός σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος, θέλω να προσθέσω και τούτο: η συνολική τηλεθέαση των πέντε ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που μετέδιδαν το debate (Σκάι, Alpha, Star, Open και AΝΤ1) συντονισμένοι με την ΕΡΤ1 ήταν 19,7%.

Αδιανόητο

Στο ίδιο διάστημα ο αγώνα Μίλαν – Ιντερ του Champions League, που μετέδιδε το Mega είναι τηλεθέαση 17,3%. Τα πράγματα όμως γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα στο λεγόμενο δυναμικό κοινό. Σ΄ αυτή την κατηγορία το debate των πολιτικών αρχηγών συγκέντρωσε το 17,4% και ο ποδοσφαιρικός αγώνας επίσης 17,4%! Καταλαβαίνετε το μέγεθος του προεκλογικού ενδιαφέροντος και για ποιο λόγο οι δημοσκόποι θεωρούν πρωτοφανή τα όσα συμβαίνουν.

Ακροδεξιά

Ένα από τα ζητούμενα που αναζητούν οι δημοσκοπούντες την κοινή γνώμη είναι τι σκοπεύουν να κάνουν, πως θα συμπεριφερθούν εκλογικά οι ανέστιοι ψηφοφόροι των ακροδεξιών σχηματισμών.

«Μαύρο»

Η «Πατριωτική Ενωση» των κκ Πρόδομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου κάλεσε τους ψηφοφόρους της να μην ψηφίσουν ούτε τη Νέα Δημοκρατία, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την φράση «Μαυρίστε τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα».

Κασιδιάρης

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του «Εθνικού Κόμματος Ελληνες», δηλαδή του έγκλειστου στις φυλακές του Δομικού Ηλία Κασιδιάρη. Και τούτο διότι, κατά τις δημοσκοπήσει, έχει την μεγαλύτερη εκλογική επιρροή από όλα τα υπόλοιπα – έλεγαν μάλιστα ότι πλησίαζε ακόμη και το 6%.

Θέση

Με ανακοίνωση του καλεί τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν «κανένα από τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως “πατριωτικά”» γιατί «δεν πήρε δημόσια και ξεκάθαρη θέση για τις παράνομες και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις» και αφού διευκρινίζει πως «δεν εμπιστεύεται ούτε τα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές» ωστόσο καλεί τους ψηφοφόρους του «να πάνε να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να βάλουν οριστικό τέλος στο καθεστώς Μητσοτάκη». Προσθέτει μάλιστα «όχι Λευκό, όχι Ακυρο, όχι Αποχή»!

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Εμαθα λοιπόν ότι το «κονκλάβιο» του κόμματος συνεδρίασε, συζήτησε και αποφάσισε την προαναφερόμενη γραμμή, την οποία την «έστειλε» σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα. Εχω την υποψία – και νομίζω πως είναι βάσιμη, η πηγή μου είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη – ότι ο κερδισμένος μάλλον φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Το μίσος του συγκεκριμένου χώρου σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας για τον αποκλεισμό του είναι τέτοιο, που η προαναφερόμενη διαπίστωση είναι η πλέον λογική κατάληξη!

Νομίζω πως «έχουμε χάσει την μπάλα»…

Και χτυπήματα;

Eλπίζω ότι το «σύστημα Μητσοτάκη» δεν θα αρχίσει πάλι τα «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» σε βάρος της Κουμουνδούρου, γιατί δεν νομίζω να έχει καμία ευθύνη. Το έχουμε ξαναπεί….


Η λύση

Η βαριά βιομηχανία μετά την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αναζητούσε ανταγωνιστικότερη λύση για το κόστος παραγωγής.

Οι ΑΠΕ, είναι μονόδρομος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις του κλάδου αναζητούν τρόπους πρόσβασης σε αυτές. Και ένας εξ αυτών είναι η σύμβαση παροχής ρεύματος με ηλεκτροπαραγωγούς που διαθέτουν χαρτοφυλάκια με φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα ή και τα δύο.

Η κυβέρνηση με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση έδωσε λύση σε ένα από τα εμπόδια για την εφαρμογή αυτών των συμβάσεων. Αυτό είναι το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά (έκτακτο μέτρο) καθώς στερεί την ευελιξία στους παραγωγούς για την πρόταση ανταγωνιστικής τιμής στους βιομήχανους.

Η κυβέρνηση, ήρε λοιπόν το πλαφόν για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων…

Οι πρώτοι

Τα PPAs, οι μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εφαρμόζονται ήδη στις ξένες αγορές.

Και μεγάλοι ενεργοβόροι καταναλωτές έχουν κάνει συμφωνίες με εγγυημένες και ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ.

Στην Ελλάδα, μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες ξεκίνησαν συζητήσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων.

Και αυτό που έχω να σας πως είναι πως στην αγορά θεωρούν δεδομένη τη σύναψη του πρώτου PPA ανάμεσα στη δημόσια εταιρεία και τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Στο σχήμα, όμως, όπως λέγεται επίσης στην αγορά μπαίνει και ο ΗΡΩΝ. Η εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα εκπροσωπεί τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στην προμήθεια. Με πιο απλά λόγια, επειδή οι συναλλαγές για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας του PPA θα περνούν μέσα από το χρηματιστήριο, ο ΗΡΩΝ θα τις διαχειρίζεται με βάση το προφίλ κατανάλωσης των εργοστασίων της βιομηχανίας.

Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο PPA που συνάπτεται στην Ελλάδα και φέρνει νέα εποχή στις σχέσεις εταιρειών ρεύματος και βιομηχανιών…

—————————————————————————–

Το πάθημα…

Θυμάστε το κρουαζιερόπλοιο που πριν λίγες ημέρες κόλλησε στο βυθό του λιμανιού του Κατάκολου. Όπως λένε οι γνωρίζοντες το πλοίο ήταν πολύ μεγάλο και τα υφιστάμενα ρυμουλκά δεν μπορούσαν  να το «κάνουν καλά». Γι αυτό άλλωστε ζητήθηκε η συνδρομή άλλων με μεγαλύτερη ελκτική δύναμη από το Γύθειο.

…δεν έγινε μάθημα

Φαίνεται ότι το πάθημα αυτό δεν έγινε μάθημα στις διοικήσεις κάποιων λιμανιών. Για παράδειγμα όπως μου είπε άνθρωπος μου το λιμάνι του Βόλου (Οργανισμός Λιμένος Βόλου) κατάρτισε κάποιο κανονισμό με προδιαγραφές για τα ρυμουλκά που χρειάζεται, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με τα διεθνώς οριζόμενα  και κάνει επίσης σαν μην γνωρίζει, ότι η προϊσταμένη αρχή το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καταρτίσει ολόκληρο Προεδρικό Διάταγμα για τα θέματα αυτά.

Η παρέμβαση

Έτσι η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων υποχρεώθηκε να καταγγείλει το γεγονός και να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας γιατί από τον κανονισμό αυτόν, «δεν διασφαλίζονται η απρόσκοπτη και ασφαλής διενέργεια των ρυμουλκικών εργασιών πρόσδεσης/απόδεσης και επιφυλακής των εξυπηρετούμενων πλοίων Λιμένα Βόλου, καθώς και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories