Μηνύματα

Ενα – ένα έρχονται τα μηνύματα από από την αγορά και θεσμικούς εκπροσώπους. Αρχικά ήταν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και η κόντρα, προσφάτως, μεταξύ των Γερμανών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα όρια του δημοσιονομικού «κορσέ» – το καλύτερο σενάριο είναι αρκετά χειρότερο από την σημερινή κατάσταση.

Ακυβερνησία

Προχθές ήταν η σειρά της Goldman Sachs, η οποία αφού θεώρησε δεδομένη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ για την συγκρότηση κυβέρνησης, σημείωσε πως το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την επιτάχυνση της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ευγενικά μιλάει για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Να εξηγούμαστε.

Γ. Στουρνάρας

Χθες ήταν η σειρά του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος – επίσης ευγενικά – δήλωσε πως «δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά». Και συμπλήρωσε με … κατανόηση «βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Ελήφθησαν

Τα μηνύματα είναι σαφή – έστω κι αν λέγονται ευγενικά – νομίζω πως παρά την πίεση των ημερών οι αποδέκτες τα έχουν λάβει.

Περισσότερα μετά τις 22 Μαΐου…

Ποιες γέφυρες;

Από το report της Goldman Sachs έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι εμμέσως επισημαίνει τον κίνδυνο του μη σχηματισμού κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ στη διάρκεια των τελευταίων ημερών «ανατινάζει» όλες τις «γέφυρες» με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και της Νέα Δημοκρατία.

«Βεντέτα»

Οπως σας έχω εγκαίρως ενημερώσει η αντιπαράθεση των δύο μοιάζει πλέον με «κρητική βεντέτα» – κοινή η καταγωγή και των δύο άλλωστε. Κι αν στις δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία αποκτήσει – οριακή – αυτοδυναμία έχει καλώς. Αν όχι τι θα συμβεί;

Ψήφος ανοχής;

Θα δεχθεί ο κ. Ανδρουλάκης μετά από αυτή την ρητορική που έχει αναπτύξει – όχι να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας – να δώσει έστω ψήφο ανοχής; Η θα προτείνει να συγκροτηθεί νέα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές, προκειμένου να δώσει την ανοχή του στο σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τη Νέα Δημοκρατία; Θα επιστρατευτούν υπέρτερες δυνάμεις για να τον «λογικέψουν»; Θα φανεί – αν και δεν είναι τόσο νωρίς όσο μπορεί να φαίνεται…

«Σιωπή»

Εκτός κι αν η «βουβή» εκδήλωση σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων εγκυμονεί ανατροπές, που δεν θα αναγκάσουν τον πρόεδρο του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ να βρεθεί ενώπιον τόσο κρίσιμων διλημμάτων.

—————————————————

Αδιαφορία

Η παγερή αδιαφορία μεγάλου αριθμού των ψηφοφόρων – μπορεί και ένας στους πέντε – είναι ορατή, όχι μόνο από τα λεγόμενα των δημοσκόπων, αλλά από τον καθένα σε μια οποιαδήποτε πλατεία του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Το βλέπει, λοιπόν, κανείς από το γεγονός ότι οι περαστικοί είναι βιαστικοί και φαίνεται πως κάνουν χάρη στους μοιράζοντες τα κομματικά φυλλάδια, όταν τα δέχονται. Και σπάνια μπορεί να ανοίξουν συζήτηση. Τα περίπτερα των κομμάτων είναι άδεια, εκτός απ΄αυτούς που έχουν βάρδια στην λειτουργία τους. Εντυπωσιακή συμπεριφορά λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Χαμόγελα

Την ίδια στιγμή μου λένε φίλοι που κατοικούν στα πιο βόρεια των προαστίων της Αθήνα πως στα μεγάλα σπίτια της περιοχής κόσμος πάει κι έρχεται. Υποψήφιοι – κυρίως της Νέας Δημοκρατία – μιλάνε σε συγκεντρώσεις που τους οργανώνουν οι οικοδεσπότες, με πολλές δεκάδες προσκεκλημένους. Και υπάρχουν χαμόγελα και αισιοδοξία – «πέρνουμε την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές», «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει» και διάφορα τέτοια.

Γεωγραφία

Ενώ δηλαδή στις λαικές γειτονιές και περιοχές της Αττικής η αδιαφορία είναι η βασική συμπεριφορά των κατοίκων, στην πχ Εκάλη τα χαμόγελα περισσεύουν. Η γεωγραφική αξιολόγηση σίγουρα έχει την σημασία της.

—————————————————–

«Δημοσκόπηση»

Χθες όμως έγινε και μία μεγάλη «δημοσκόπηση» σε ένα κρίσιμο μέγεθος του πληθυσμού. Πρόκειται για τις φοιτητικές εκλογές που δείχνουν ορισμένες βασικές τάσεις μεταξύ των 438.000 νέων ψηφοφόρων. Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι αν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών συμμετάσχει στις εκλογές, το εκλογικό τοπίο θα τροποποιηθεί εντυπωσιακά.

Αυξημένη συμμετοχή

Ετσι, λοιπόν, τα πρώτα αποτελέσματα – γιατί θα είναι μακριά η νύχτα, για όσους ξέρουν από φοιτητικές εκλογές – δείχνουν πρώτον, αυξημένη συμμετοχή από πέρυσι, δεύτερον, η Πανσπουδαστική, η φοιτητική παράταξη της ΚΝΕ αυξάνει το ποσοστό της, τρίτον, το ποσοστό της ΠΑΣΠ παραμένει σταθερό χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση του – δεν αποκλείω χαμόγελα στην Χαριλάου Τρικούπη – και τέταρτον, φαίνεται να μειώνεται κι άλλο το ποσοστό της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Επισημαίνω πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα. Νωρίς το πρωί θα ξέρουμε τα τελικά.

—————————————–

«Ντιμπέιιιιιι»

Χθες όμως το βράδυ είχαμε και το debate των «6». Αν εξαιρέσω ότι ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους το market pass – τον βλέπω τον αναπληρωτή Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη με τα υπογλώσσια … – και την άρνηση του κ. Τσίπρα να ανακοινώσει το κόστος του προγράμματος του, αλλά και την επισήμανση πως 15 εταιρείες που είναι εισηγμένες στο ΧΑΑ έχουν συνολικά κέρδη δισεκατομμυρίων, δεν νομίζω πως οι ψηφοφόροι που το παρακολούθησαν ξέσπασαν σε … ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Αυτά!

————————————-

«Στα κάγκελα…»

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι ελληνικές εταιρείες ενέργειας που εμπορεύονται φυσικό αέριο, όσο πλησιάζουμε προς τον Αύγουστο.

Όπως πληροφορούμαι, ο λόγος έχει να κάνει με μία υποχρέωση που τους έχει επιβληθεί για την αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη γειτονικής χώρας. Και δεν έχει να κάνει η αντίδραση τους τόσο ως προς αυτή καθ’ αυτή την υποχρέωση – η οποία εξάλλου έρχεται από τις Βρυξέλλες – όσο ως προς την επιλογή που έχει κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Απορριμμάτων Ενέργειας και Υδάτων για τον τρόπο εφαρμογής της στην ελληνική αγορά.

Το μέγεθος

Η ΡΑΑΕΥ λοιπόν, έχει αποφασίσει ώστε οι έμποροι φυσικού αερίου να αποθηκεύσουν συνολικές ποσότητες 7,3 Τεραβατώρες. Αυτό το μέγεθος αφορά στην ελληνική αγορά. Και θα πρέπει να αποθηκευτούν στην Ιταλία, η οποία και διαθέτει τις σχετικές εγκαταστάσεις.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να σας πως πως αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 15% της εγχώριας κατανάλωσης αερίου.

Όταν τη χειμερινή σεζόν που πέρασε η υποχρέωση για αποθήκευση ήταν λίγο πάνω από 1,3 Τεραβατώρες.

Το κόστος

Κι επειδή όλες οι αντιδράσεις γίνονται για την … ταμπακιέρα, όπως μου έλεγε η πηγή μου, το κόστος για την επόμενη σεζόν θα το επωμιστούν οι εταιρείες.

«Το κόστος είναι μεγάλο», μου τόνιζε το ίδιο πρόσωπο και συμπλήρωσε: «Και δεν είναι μόνο αυτό το θέμα, το μεγάλο ζήτημα είναι πως αν χρειαστούμε το φυσικό αέριο αυτό είναι τεχνικώς δύσκολο κι έχει κι επιπλέον κόστος».

Και φυσικά αυτό το κόστος, αν τελικά εφαρμοστεί η απόφαση της ΡΑΑΕΥ, θα μετακυλιστεί στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου…

Μιλάμε για μία νέα «νάρκη». Θα την πατήσουμε;

Ο χρόνος

Η χρονική προθεσμία για την αποθήκευση αερίου είναι από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.

Για την ακρίβεια τον δεύτερο μήνα του φθινοπώρου θα πρέπει να έχει η Ελλάδα αποθηκεύσει τις ποσότητες αερίου.

Ο άνθρωπος μου, μου εξήγησε ότι τέτοιες ποσότητες αερίου δεν θα χρειαστούν.

Η DG Energy

Και έσπευσε να μου απαντήσει, όταν ρώτησα πως «από τη στιγμή που είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση πως μπορούμε να την αποφύγουμε», ότι η ΡΑΕΕΥ μπορεί να μοιράσει τον τρόπο της αποθήκευσης.

Πάντως, μου αποκάλυψε, επίσης, ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της γενικής διευθύντριας Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories