Χαμηλές προσδοκίες για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την επόμενη τετραετία αφήνει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης.

«Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά τουλάχιστον μία μονάδα μέσα στην επόμενη τετραετία», προαναγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης «ακυρώνοντας» τις προηγούμενες ανεπίσημες αναφορές, που μιλούσαν για πρόγραμμα μείωσης των εισφορών γύρω στις τρείς επιπλέον μονάδες.

«Ανάσα» στην αγορά εργασίας: Πότε έρχεται νέα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές

Ψηφιακή κάρτα

Το υπουργείο Εργασίας συνέδεε την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία αναμένεται να βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας.

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου προσδιόριζαν σε υψηλότερα επίπεδα το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που θα μειωνόταν, με αποτέλεσμα η τελική αναφορά του πρωθυπουργού να δημιουργεί απογοήτευση – ιδιαιτέρως – στις εργοδοτικές οργανώσεις που επιθυμούν την μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους.

Αδιευκρίνιστο

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβάνει και το υπολειπόμενο 0,6 της μονάδας – που οφείλεται – από το προηγούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023.

Οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 μονάδες και εκκρεμεί το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης.

Μετά τις εκλογές από τη νέα κυβέρνηση θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο αποτελεί κεντρικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων που συνδέεται με την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Εργοδοτικές οργανώσεις

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έθεσαν το θέμα της περαιτέρω μείωσης των εισφορών κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό, ως αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος που σημαίνει για τις επιχειρήσεις οι αύξηση των αμοιβών.

Σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου για την οικονομία, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης συνδύασε τα δύο αυτά θέματα (μισθούς και εισφορές), ενώ ξεκαθάρισε ότι «το κόστος των νέων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών», θα καλυφθεί από μόνιμες και όχι προσωρινές πηγές χρηματοδότησης. «Περιμένουμε να δούμε την δημοσιονομική εξέλιξη ώστε το μέτρο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και είναι μόνιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Το 2024

Ωστόσο η εξαγγελία για μείωση κατά μία μονάδα (τουλάχιστον) – σε βάθος τετραετίας – μάλλον περιόρισε τις υψηλές προσδοκίες.

Η αρχή του νέου προγράμματος τοποθετείται στο 2024. Ερωτηματικό παραμένει η εφαρμογή της επιπλέον μείωσης κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, ως υπόλοιπο από την προηγούμενη κυβερνητική δέσμευση για μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες το 2019 – 2023. Αναλυτικά οι μέχρι τώρα μειώσεις στο πίνακα που ακολουθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax