
Εάν οι τουρκικές εκλογές διεξάγονταν μόνο στη Γερμανία, θα μιλούσαμε αναμφίβολα για θρίαμβο του Ταγίπ Ερντογάν. Ανατρέποντας προγνωστικά και εκτιμήσεις που έβλεπαν αμφίρροπη μάχη και στη Γερμανία -σε αντίθεση με το παρελθόν- και σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τα γερμανικά εκλογικά τμήματα, ο Ερντογάν έρχεται με μεγάλη διαφορά πρώτος με ποσοστό 65%. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την άλλη πλευρά λαμβάνει στη Γερμανία ποσοστό 33%, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων.
Με απλά λόγια ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί στο ακέραιο την παραδοσιακή παντοδυναμία του στη Γερμανία -και το 2018 είχε λάβει ποσοστό 64,8%-. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι σε σημαντικές πόλεις της δυτικής Γερμανίας, τα ποσοστά του Ερντογάν ξεπερνούν το 70%: στο Ντίσελντορφ, την πρωτεύουσα του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ψήφισαν περίπου μισό εκατομμύριο Τούρκοι ψηφοφόροι, λαμβάνει 70,5% ενώ στο Έσεν, παραδοσιακό προπύργιο του Ερντογάν, το ποσοστό του αγγίζει το εντυπωσιακό 77,4%.
Εκλογές στην Τουρκία: Έτοιμοι να κερδίσουν στον δεύτερο γύρο δηλώνουν Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου – Τα αποτελέσματα
Μόνο στο Βερολίνο η μάχη ήταν πραγματικά αμφίρροπη: 49% για τον Ταγίπ Ερντογάν και 49% για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την συμμαχία της αντιπολίτευσης. Συνολικά στη Γερμανία ψήφισαν 632.000 ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής σε σύνολο 1,4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων σε τουρκικούς εκλογικούς καταλόγους.
Κυβερνητική ενημέρωση: «Κανονική δημοκρατική διαδικασία»
Πριν από λίγη ώρα είχαμε και πρώτες, συγκρατημένες αντιδράσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ έκανε λόγο για τη διεξαγωγή «μιας κανονικής δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας» γεγονός «που είναι καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μετά από ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με παρεμβάσεις γερμανικών κομμάτων υπέρ της τουρκικής αντιπολίτευσης κατά τον προεκλογικό αγώνα, υπογράμμισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε καμία εκλογική σύσταση». Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών, όπως ανέφερε η εκπρόσωπός του, Aντρέα Σας, αναμένει τα τελικά, επίσημα αποτελέσματα, τις ανακοινώσεις του Εκλογικού Συμβουλίου και τα πορίσματα των εκλογικών παρατηρητών.
Όσο για τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, όπως ανέφερε ο Στέφεν Χεμπεστράιτ, ενημερώθηκε χθες αργά μέσα στη νύχτα για τα πρώτα αποτελέσματα από τον σύμβουλό για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γενς Πλέτνερ, λαμβάνοντας υπόψιν διάφορες πηγές που συγκέντρωσαν οι γερμανικές διπλωματικές αρχές και εμπειρογνώμονες, όχι μόνο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο.
Πλήθος γερμανικών πολιτικών αντιδράσεων
«Οι εκλογές στην Τουρκία ήταν ελεύθερες, αλλά όχι δίκαιες» σχολίασε στην εκπομπή Morgenmagazin του δικτύου ZDF ο επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Μίχαελ Ροτ, παρατηρώντας ότι «η Τουρκία βρίσκεται στο δρόμο προς ένα αυταρχικό σύστημα εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια». Από την πλευρά του ο τουρκικής καταγωγής υπ. Γεωργίας από τους Πρασίνους, Τζεμ Έζντεμιρ, δήλωσε απογοητευμένος από τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, σημειώνοντας, μιλώντας στη Βαυαρική Ραδιοφωνία, ότι ακόμη κι αν στον β’ γύρο επικρατούσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου «θα έβρισκε απέναντί του μια βαθιά διχασμένη χώρα».
H Γερμανίδα υφυπ. Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ, μιλώντας στο δίκτυο Phoenix ανέφερε ότι «αν παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν, η απογοήτευση για πολλούς θα είναι απερίγραπτη». Αποκάλεσε μάλιστα τον νυν Τούρκο πρόεδρο υπαίτιο για την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, τις διώξεις πολιτικών αντιπάλων, όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και ακτιβιστών, όπως ο Οσμάν Καβάλα. «Αν κερδίσει η αντιπολίτευση, θα πρέπει και εμείς να βοηθήσουμε στην αλλαγή στην Τουρκία» υπογράμμισε η Κλαούντια Ροτ χαρακτηρίζοντας την Τουρκία «χρεοκοπημένο κράτος με δραματικό πληθωρισμό».
Από την πλευρά του, τέλος, ο Μάρτιν Έρντμαν, πρώην πρέσβης της Γερμανίας στην Τουρκία, εκτιμά σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk ότι «εάν ο Ερντογάν δεν κάνει σοβαρά λάθη τις επόμενες εβδομάδες, θα ήταν δύσκολο να κάνει την ανατροπή ο Κιλιτσντάρογλου». Ο Έρντμαν εξέφρασε τον φόβο ότι «το ταξίδι του αυταρχικού προεδρικού συστήματος στην Τουρκία θα συνεχιστεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα». Το καθήκον της αντιπολίτευσης –σε περίπτωση που κερδίσει τον δεύτερο γύρο των εκλογών– είναι να επαναφέρει ξανά την ελευθερία και αναστήσει τις δημιουργικές δυνάμεις στην Τουρκία.
Deutsche Welle
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές