Η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει πως στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτώντας καινοτόμες επενδύσεις που ενισχύουν την ψηφιοποίηση και έχουν πράσινο αποτύπωμα και  υπογραμμίζει πως ήρθε σε συνεργασία με την ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ και την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Στα 12,33 δισ. ευρώ τα -μέχρι τώρα- επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης

Δωδώνη

Η Εθνική Τράπεζα και η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., προχώρησαν σε συνεργασία για την υλοποίηση σημαντικής παραγωγικής επένδυσης της επιχείρησης στα Ιωάννινα, συνολικού προϋπολογισμού €7,4 εκατ. Το επενδυτικό σχέδιο της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά €3,68 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά €2,21 εκατ. από την Εθνική Τράπεζα και παράλληλα  ίδια συμμετοχή της εταιρείας €1,5 εκατ.

Το συγχρηματοδοτούμενο επενδυτικό σχέδιο αφορά στην ανέγερση νέων εγκαταστάσεων της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων, καθώς και στον εξοπλισμό τους με νέα γραμμή παραγωγής, στην αυτοματοποίηση μέρους των εργασιών και στην επέκταση της δυναμικότητας του δικτύου και των υποδομών αποθήκευσης. Επιπλέον, περιλαμβάνει την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του συνόλου των εγκαταστάσεων, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των κτιρίων, την ψηφιακή αναβάθμιση, μέσω της εγκατάστασης νέων πληροφοριακών συστημάτων και την ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας.  Η επένδυση θα συμβάλει στη συνολικότερη εξέλιξη της εταιρείας, συνεισφέροντας παράλληλα στους περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς στόχους του «Ελλάδα 2.0».

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., κ. Μιχαήλ Παναγιωτάκη και του Γενικού Διευθυντή Μικρομεσαίων, Μεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γεωργίου Κουτσουδάκη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε., κ. Μιχαήλ Παναγιωτάκης, κατά τις δηλώσεις του ανέφερε: «Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε εξελίσσεται σε μια μεγάλη εταιρία τροφίμων με διεθνή προσανατολισμό. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό, μεθοδικότητα, στρατηγική και αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων πόρων. Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η αναβάθμιση των υπηρεσιών, η επέκταση και ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, με κοινό παρονομαστή την εστίαση στην πράσινη ανάπτυξη  με ευαισθησία προς το περιβάλλον,  μέσω και της υπογραφής της συνεργασίας στην οποία προχωρήσαμε σήμερα, ενισχύει την παρουσία της εταιρίας στον παγκόσμιο χάρτη και συμβάλλει ουσιαστικά στην στήριξη της  εθνικής οικονομίας. Η υιοθέτηση διεθνών προτύπων και κάλλιστων πρακτικών σε συνδυασμό με την βέλτιστη ενεργειακή διαχείριση αποτελεί προτεραιότητα της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε για περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα του τόπου».

Ο Γενικός Διευθυντής Μικρομεσαίων, Μεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γεώργιος Κουτσουδάκης, δήλωσε: «Η Εθνική Τράπεζα, ως αρωγός του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, στηρίζει έμπρακτα την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που οδηγούν στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας  των επιχειρήσεων. Η επένδυση της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. περιλαμβάνει σειρά δράσεων πράσινης οικονομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού που θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση της εγχώριας και διεθνούς παρουσίας της εταιρείας, ενισχύοντας τη θέση της στον κλάδο δραστηριοποίησής της. Σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αξιοποιούμε ενεργά τη δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας μας, μένοντας πιστοί στις εθνικές και κοινοτικές οδηγίες και ακολουθώντας τις εξελίξεις  και τις απαιτήσεις της αγοράς».

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκος Μαντζούφας, τόνισε: «Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, έρχεται για να συμβάλει στην εξωστρέφεια των παραγωγικών μας επιχειρήσεων. Με την αύξηση δυναμικότητας, τη δημιουργία νέας σειράς προϊόντων, την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και την ταυτόχρονη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εταιρεία επιδιώκει την βιώσιμη ανάπτυξη της. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση αυτή».

Το καινοτόμο επενδυτικό πλάνο της Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος

Η Εθνική Τράπεζα στηρίζει έμπρακτα την επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτώντας καινοτόμες επενδύσεις που ενισχύουν την ψηφιοποίηση και έχουν πράσινο αποτύπωμα. Συμμετέχοντας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, η Τράπεζα προβαίνει στην παροχή χρηματοδότησης προς την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. για την πραγματοποίηση νέας σημαντικής επένδυσης, συνολικού προϋπολογισμού €18 εκατ.

Πρόκειται για επένδυση που περιλαμβάνει: α) Εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής και συσκευασίας αρτοσκευασμάτων, με κύριους γνώμονες την έμφαση στην υγιεινή διατροφή, την καινοτομία των προϊόντων, τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της αυτοματοποίησης και την ενεργειακή εξοικονόμηση, β) Δημιουργία νέου κέντρου έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων, γ) Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού net metering στις στέγες υφιστάμενων κτιρίων, με σκοπό τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας δ) Εγκατάσταση νέων πληροφοριακών συστημάτων (ERP).

Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας εμπίπτει στους πυλώνες «πράσινη μετάβαση», «ψηφιακός μετασχηματισμός» και «καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και χρηματοδοτείται κατά €9 εκατ. από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά €5,4 εκατ. με δάνειο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από ίδια συμμετοχή της εταιρείας.

Στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης παρευρέθηκαν ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκος Μαντζούφας και από την Εθνική Τράπεζα, ο Γενικός Διευθυντής Μεσαίων, Μικρομεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Κουτσουδάκης. Την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ηλίας Απόστολος Καραμολέγκος, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Βασίλειος Ανδρικόπουλος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Καραμολέγκος και Πέτρος Θάνος, Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Καραμολέγκος.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, επισήμανε: «Πρόκειται για μια επένδυση στην αρτοβιομηχανία με ολοκληρωμένο χαρακτήρα καθώς συμπεριλαμβάνει νέα γραμμή παραγωγής και ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών, κέντρο R&D, παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ψηφιακή αναβάθμιση. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που το δανειακό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης αξιοποιείται από επιχειρήσεις για επενδύσεις που τις εξελίσσουν και τις κρατούν ανταγωνιστικές και πρωτοπόρες».

Ο Γενικός Διευθυντής Μεσαίων, Μικρομεσαίων και Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας, κ. Γιώργος Κουτσουδάκης, τόνισε: «Νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση υπογράφοντας τη σύμβαση χρηματοδότησης της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος για την υλοποίηση επένδυσης που χαρακτηρίζεται από την καινοτομία, συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας, διατηρώντας, παράλληλα, θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο. Σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στηρίζουμε ενεργά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε σύγχρονα και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, συμβάλλοντας ενεργά στον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της χώρας».

Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρτοβιομηχανίας Καραμολέγκος, κ. Ηλίας Απόστολος Καραμολέγκος, σημείωσε: «Η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος Α.Ε. είναι σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης. Δημιουργούμε νέα, καινοτόμα προιόντα που εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες της κάθε Ελληνικής οικογένειας. Η Εθνική Τράπεζα και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνδράμουν στις επενδύσεις μας για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας μας, μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων ERP καθώς επίσης και την αναβάθμιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Εθνική Τράπεζα που είναι αρωγός στον οικονομικό, περιβαλλοντικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρίας μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις