Την πιο δραματική προειδοποίηση έως σήμερα για τον κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ απηύθυνε η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, ζητώντας από το Κογκρέσο να αυξήσει αμέσως το όριο χρέους της χώρας προκειμένου να μην ξεμείνει από μετρητά στις αρχές Ιουνίου.

Γέλεν-ΗΠΑ: Χάσμα Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών για το χρέος

«Μια χρεοκοπία θα άνοιγε τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι χτισμένο το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», προειδοποίησε η Γέλεν. «Είναι πολύ πιθανό να δούμε μια σειρά από χρηματοπιστωτικές αγορές να καταρρέουν», πρόσθεσε, προειδοποιώντας για «παγκόσμιο πανικό».

Κίνδυνος για νέα Μεγάλη Ύφεση

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ανεξάρτητων Κοινοτικών Τραπεζιτών της Αμερικής για το Κεφάλαιο, η Γέλεν δήλωσε ότι το Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου διαπίστωσε ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οικονομική ύφεση τόσο σοβαρή όσο η Μεγάλη Ύφεση, με 8 εκατομμύρια Αμερικανούς να χάνουν τη δουλειά τους και την αξία του χρηματιστηρίου να πέφτει κατά περίπου 45%.

Αναφέρθηκε επίσης σε μια έκθεση της Moody’s Analytics, η οποία κατέληξε σε παρόμοια νούμερα με περισσότερους από 7 εκατομμύρια Αμερικανούς να μένουν άνεργοι και 10 τρισεκατομμύρια δολάρια πλούτου των νοικοκυριών να εξανεμίζονται. Η Γέλεν προειδοποίησε επίσης ότι μια παραβίαση του ανώτατου ορίου χρέους θα μπορούσε να επηρεάσει βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Αν αυτό ακούγεται καταστροφικό, είναι επειδή είναι», δήλωσε η Γέλεν. «Τώρα, αυτή η κρίση μπορεί να αποφευχθεί πλήρως. Η λύση είναι απλή.»

Τα λόγια της Γέλεν ήρθαν λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλους κορυφαίους ηγέτες του Κογκρέσου, προκειμένου να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία πριν ο Μπάιντεν αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά στην Ιαπωνία. Το προσωπικό και των δύο πλευρών εργάζεται καθημερινά από τη συνάντηση των ηγετών την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία πριν από τον Ιούνιο, όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα. Οι ηγέτες έφυγαν από την προηγούμενη συνάντηση με μικρή πρόοδο.

Η ημερομηνία Χ

Η Γέλεν επιβεβαίωσε εκ νέου τη λεγόμενη ημερομηνία Χ της 1ης Ιουνίου στις παρατηρήσεις της και παρακάλεσε το Κογκρέσο να δράσει.

«Η τρέχουσα καλύτερη δυνατή εκτίμησή μας υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της στιγμής: είναι σημαντικό το Κογκρέσο να δράσει το συντομότερο δυνατό».

Η άρση του ανώτατου ορίου χρέους είναι απαραίτητη για να μπορέσει η κυβέρνηση να καλύψει τις δεσμεύσεις για δαπάνες που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο και τον πρόεδρο και να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν δηλώσει ότι δεν θα άρουν το όριο αν ο Μπάιντεν και οι νομοθέτες δεν συμφωνήσουν σε μελλοντικές περικοπές δαπανών.

«Μια οικονομική καταστροφή»

Η υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μια χρεοκοπία θα δημιουργούσε «μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή» και θα εξαφάνιζε τα οικονομικά κέρδη που έχουν επιτύχει οι Αμερικανοί μετά την πανδημία του κοροναϊού. Η μη πραγματοποίηση αυτής της ενέργειας θα οδηγούσε σε «μια άνευ προηγουμένου οικονομική και χρηματοπιστωτική καταιγίδα» που θα σταματούσε αμέσως τις κρατικές πληρωμές σε 66 εκατομμύρια δικαιούχους κοινωνικής ασφάλισης, εκατομμύρια βετεράνους και στρατιωτικές οικογένειες.

«Μια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένη δυστυχία, καθώς οι Αμερικανοί θα έχαναν το εισόδημα που χρειάζονται για να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε η Γέλεν. «Και το προκύπτον εισοδηματικό σοκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση που θα κατέστρεφε πολλές αμερικανικές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις».

Η Γέλεν αναφέρθηκε επίσης στους τρόπους με τους οποίους μια χρεοκοπία θα διαταράξει την καθημερινή ζωή: οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, η επιβολή του νόμου, η ασφάλεια των συνόρων, η ασφάλεια των τροφίμων, τα συστήματα επικοινωνιών και η εθνική ασφάλεια κινδυνεύουν όταν η κυβέρνηση σταματά να πληρώνει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και τους εργολάβους.

«Βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις του μπρα ντε φερ: οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απρόθυμοι να κατέχουν κρατικό χρέος που λήγει στις αρχές Ιουνίου», είπε. «Και το αδιέξοδο έχει ήδη αυξήσει το βάρος του χρέους για τους Αμερικανούς φορολογούμενους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή