Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας αυξήθηκαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από την εισβολή της στην Ουκρανία, αυξάνοντας τα έσοδα κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Ρωσία: Δυσοίωνες οι προοπτικές για παράταση της συμφωνίας των σιτηρών

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας οι ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 50.000 βαρέλια την ημέρα στα 8,3 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν υλοποίησε με ακρίβεια τη μείωση της παραγωγής που είχε ανακοινώσει.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του οργανισμού για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, «πράγματι, η Ρωσία μπορεί να αυξάνει τους όγκους για να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα». Ο οργανισμός ανέφερε ότι η Κίνα και η Ινδία αντιπροσώπευαν τον Απρίλιο σχεδόν το 80% των προορισμών ρωσικού αργού.

Έσοδα

Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο 27% χαμηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Τα φορολογικά έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώθηκαν κατά 64% σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία απείλησε με αποκλεισμό από τον χάρτη των εξαγωγών της χώρες που στηρίζουν τις κυρώσεις G7 και ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο.

Παραγωγή

Έχει επίσης ανακοινώσει μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ και ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε περαιτέρω μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Η παραγωγή αργού στη Ρωσία παρέμεινε «σε γενικές γραμμές σταθερή» τον Απρίλιο στα 9,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ενώ προσθέτει ότι για να προσαρμοστεί πλήρως στη μείωση η χώρα πρέπει να μειώσει επιπλέον 300.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο.

Επίσης, ο οργανισμός παρατηρεί πως «η Ρωσία φαίνεται να έχει κάποια προβλήματα στο να βρει πρόθυμους αγοραστές για το αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα της, συχνά εις βάρος των άλλων μελών του ΟΠΕΚ+ σε μια αγορά δύο ταχυτήτων που έχει εμφανιστεί από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή