Κοντά σε χαμηλό 22 μηνών υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς η υποτονική ζήτηση περιορίζει την ανάγκη αγορών για την πλήρωση των αποθεμάτων.

Φυσικό αέριο: G7 και η ΕΕ θα απαγορεύσουν την επανεκκίνηση των ρωσικών αγωγών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη αναφοράς υποχώρησαν κάτω από τα 32 ευρώ τη Δευτέρα, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του Ιουλίου του 2021.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο για τον επόμενο μήνα παράδοσης, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, μειώθηκε 1,6% χαμηλότερα στα 32,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ νωρίτερα το πρωί. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε επίσης.

Οι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από 50% από την αρχή του 2023 εν μέσω σταθερής προσφοράς, ήπιων καιρικών συνθηκών και ισχυρότερης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης ανακάμπτει μετά την περικοπή των ροών από τη Ρωσία. Το ποσοστό πληρότητας των αποθεμάτων χαρακτηρίζεται ασυνήθιστα υψηλό, στο 63%, μετά από έναν μήνα καθαρών εισροών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η ζήτηση βιομηχανικού αερίου στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο ήταν 20% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την ερευνητική αναλύτρια της Wood Mackenzie Ltd. Rosaline Hulse.

Ωστόσο, οι traders προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο υψηλότερης χρήσης φυσικού αερίου τις επόμενες εβδομάδες, εάν ο καιρός γίνει πιο ζεστός. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου για τις ανάγκες του κλιματισμού, ενώ οι εταιρείες ενέργειας επιδιώκουν να αναπληρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Κυρώσεις στη Ρωσία

Στο μεταξύ, η G7 προσανατολίζονται σε λήψη περαιτέρω μέτρων για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. Η σύνοδος κορυφής της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών τις επόμενες μέρες επιδιώκει να αποτρέψει το άνοιγμα εκ νέου διαδρομών προς τις οποίες η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες, σύμφωνα με το προσχέδιο δήλωσης που δημοσίευσε το Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, η ΕΕ συζητά ένα 11ο πακέτο κυρώσεων, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει επίσημη απαγόρευση στο βόρειο σκέλος του πετρελαιαγωγού Druzhba από τη Ρωσία.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο πρώτου μήνα, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης, διαπραγματεύτηκε 1,6% χαμηλότερα στα 32,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 9:42 π.μ. στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε επίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια