Μια σειρά από μέτρα ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά την κρίση που ακολούθησε το αποτέλεσμα της προεδρικής ψηφοφορίας.

Το επίκεντρο των νέων κανονισμών, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την Τρίτη, είναι η συγκράτηση της ζήτησης χρυσού μεταξύ των νοικοκυριών και η αποτροπή από την ανάληψη μετρητών με τη χρήση πιστωτικών καρτών, μια επιλογή που προτιμάται όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους ως φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τα  δάνεια.

Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα

Η κεντρική τράπεζα αναθέτει το βάρος της συμμόρφωσης στις εμπορικές τράπεζες, υποχρεώνοντας τους να κατέχουν πρόσθετα κρατικά ομόλογα για μια σειρά από συναλλαγές που πραγματοποιούν οι πελάτες τους, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο είδε και επικαλείται το Bloomberg.

Οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα που αντιστοιχούν στο 30% των αγορών χρυσού ή κοσμημάτων που πραγματοποιούν οι πελάτες τους με πιστωτικές κάρτες των οποίων το όριο είναι πάνω από 50.000 λίρες, ή περίπου 2.500 δολάρια.

Οι τράπεζες θα πρέπει επιπλέον να αγοράζουν κρατικά ομόλογα που αντιστοιχούν στο 30% των μετρητών των οποίων η ανάληψη γίνεται με χρήση πιστωτικών καρτών.

Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επίσης συνέπειες εάν η αύξηση των δανείων τους υπερβαίνει το 3% από την προηγούμενη περίοδο υπολογισμού, καθώς θα πρέπει να αγοράσουν κρατικά ομόλογα η αξάι των οποίων θα καλύπτει το ποσό της πιστωτική τους υπέρβαση.

Η προσπάθεια αποτελεί μέρος της ανορθόδοξης στρατηγικής που έχει ως αποτέλεσμα τα χαρτοφυλάκια των εμπορικών τραπεζών να «φορτωθούν» με κρατικά ομόλογα  αλλά και να διατηρηθούν   τεχνητά χαμηλά τα επιτόκια για να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία σημειώνουν πτώση, καθώς η χώρα εισήλθε σε δύο εβδομάδες πολιτικής αβεβαιότητας πριν από την επαναληπτική ψηφοφορία.

Τα τελευταία μέτρα καθιστούν επίσης σαφές ότι η ζήτηση χρυσού παραμένει βασική ανησυχία, συμβάλλοντας στις βαθιές εμπορικές ανισορροπίες και διατηρώντας το τοπικό νόμισμα υπό πίεση.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν ράβδους χρυσού και δολάρια για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε πάνω από  το 85% πέρυσι, καθώς η απότομη πτώση της λίρας διέβρωσε την αξία των αποταμιεύσεών τους.

Με το άνετο προβάδισμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αγορά προετοιμάζεται για την πιθανότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα χαλαρώσει τις αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές σύντομα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή