Τα κρατικά δολαριακά ομόλογα της Τουρκίας, αλλά και τα εταιρικά ομόλογα υπέστησαν την Τρίτη νέα πτώση με το κόστος ασφάλισης της έκθεσης σε χρέος της χώρας να αυξάνει, καθώς συνεχίστηκε η μετεκλογική πώληση τουρκικών περιουσιακών στοιχείων, με τις αγορές να αντιδρούν τώρα στο γεγονός ότι μάλλον η διαφαινόμενη συνέχιση της προηγούμενης οικονομικής πολιτικής υπό τον Ερντογάν καθιστά την Τουρκία σχεδόν μη επενδυτικό προορισμό για τους δυτικούς διαχειριστές κεφαλαίων, ανέφεραν αναλυτές διεθνών οίκων.

Τα ομόλογα μεγαλύτερης λήξης υπέστησαν τη μεγαλύτερη πτώση με την έκδοση του 2045 να υποχωρεί κατά 1,5 σεντ λίγο κάτω από τα 73 σεντς στο δολάριο – το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb. Το ασφάλιστρο που ζητούσαν οι επενδυτές για να κρατήσουν τουρκικά ομόλογα σε σκληρό νόμισμα όπως της Τουρκίας έναντι των αμερικανικών ομολόγων διευρυνόταν στις 565 μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία της JPMorgan.

Tουρκία: Βυθίζονται λίρα, ομόλογα και μετοχές

Τα πενταετή swaps πιστωτικής αθέτησης για τη χώρα ανέβηκαν στις 652 μονάδες βάσης, αυξημένα κατά 18 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποχωρούσαν ελαφρά την Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειες μετά από μια εξαιρετικά ασταθή συνεδρίαση τη Δευτέρα που ακολούθησε την ατελέσφορη προεδρική ψηφοφορία της Κυριακής και θα απαιτήσει δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Ο γενικός δείκτης BIST-100 υποχωρούσε σχεδόν 2% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Πέρασε σε οριακά θετικό έδαφος ενώ σημείωσε νέες απώλειες στη συνέχεια. Ο δείκτης BIST-100 έκλεισε με πτώση 6,14% τη Δευτέρα, με τους επενδυτές να σταθμίζουν τις προοπτικές της χώρας ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και εν μέσω αυτού που ο Fitch αποκάλεσε “αυξανόμενες μακροοικονομικές και εξωτερικές πιέσεις”.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε 8,3%. Η Yapi Kredi, η Is Bank και η Akbank κατέρρεαν με απώλειες σχεδόν 10%. Ο μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος Koc Holding, η εκπτωτική αλυσίδα BIM και η Coca-Cola έχαναν από 5,5% έως 9,9%.

Η μεταλλευτική εταιρεία Koza Madencilik, παραγωγός επαγγελματικών και στρατιωτικών οχημάτων Otokar και η χαλυβουργία Kardemir σημείωναν άνοδο μεταξύ 1,58% και 3,53%.

Ο Liam Peach, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Capital Economics, σε σημείωμα του οίκου, με τον τίτλο «Η οικονομία μπορεί να πληρώσει το τίμημα της νίκης του Ερντογάν», εκτίμησε πως η διαφαινόμενη νίκη του Ερντογάν μπορεί να φέρει μακροοικονομική αστάθεια, απειλή μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης, με παράλληλους τριγμούς στον τραπεζικό κλάδο και τα κρατικά ομόλογα. Συνέχιση της προ των εκλογών οικονομικής πολιτικής, θα απαιτηθεί περισσότερη χρηματοδότηση από κεφάλαια του Κόλπου, αυστηρότερη εποπτεία στο συνάλλαγμα και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και σε αυστηρά capital controls. Τελικά, όμως, όλα θα αποδειχθούν μάταια, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας πιο απότομης υποτίμησης της λίρας και μιας σοβαρής νομισματικής κρίσης με επιπτώσεις στο κρατικό χρέος και στις τράπεζες με αποτέλεσμα «μια μεγάλη οικονομική κρίση και μια κατάρρευση του ΑΕΠ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές