Τις πιο σοβαρές απειλές κατά της ελευθερίας της έκφρασης αντιμετωπίζουν οι χώρες της Δύσης  υποστηρίζει ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι.

«Ζούμε σε μια εποχή, νομίζω, κατά την οποία η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία της δημοσίευσης δεν έχει απειληθεί τόσο πολύ στη διάρκεια της ζωής μου στις χώρες της Δύση» είπε ο 75χρόνος Ρούσντι, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα κατά τη διάρκεια της απονομής του “Freedom to Publish” από τα Βρετανικά Βραβεία Βιβλίου. Είναι η πρώτη του δήλωση μετά από 9 μήνες μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε στην Νέα Υόρκη.

Σαλμάν Ρούσντι: Έχει χάσει την όραση από το ένα μάτι και την χρήση του χεριού του

«Η ελευθερία της δημοσίευσης, φυσικά, είναι επίσης η ελευθερία της ανάγνωσης και η ελευθερία της συγγραφής, η δυνατότητα να γράφεις ό,τι θέλεις … να μπορείς να επιλέγεις τι θέλεις να διαβάσεις και να μην το αποφασίζει κάποιος εξωτερικά για σένα».

Ο Ρούσντι είναι τυφλός από το ένα μάτι, μετά από το πολλαπλό μαχαίρωμα το οποίο έχει επηρεάσει και τη χρήση του ενός του χεριού. Αντιμετώπιζε επί μακρόν απειλές θανάτου που συνδέονταν με το τέταρτο μυθιστόρημά του, τους «Σατανικούς στίχους», το οποίο απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς κατά τη δημοσίευσή του το 1988 λόγω αποσπασμάτων που θεωρήθηκαν βλάσφημα.

Πέρασε χρόνια κρυμμένος αφού ο τότε ανώτατος ηγέτης του Ιράν εξέδωσε θρησκευτικό διάταγμα, με το οποίο καλούσε τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν. Στη δήλωση του αναφέρθηκε επίσης στην απαγόρευση ορισμένων βιβλίων σε ορισμένες σχολικές βιβλιοθήκες και αίθουσες διδασκαλίας των ΗΠΑ.

«Στις χώρες της Δύσης, μέχρι πρόσφατα, υπήρχε ένα δίκαιο μέτρο ελευθερίας στον τομέα των εκδόσεων. Τώρα που κάθομαι εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να δω την εξαιρετική επίθεση στις βιβλιοθήκες και τα βιβλία για τα παιδιά στα σχολεία», είπε.

«Την επίθεση στην ιδέα των ίδιων των βιβλιοθηκών. Είναι αρκετά αξιοσημείωτα ανησυχητική, και πρέπει να έχουμε μεγάλη επίγνωση αυτής της κατάστασης και να την καταπολεμήσουμε πολύ σκληρά».

Περισσότεροι από χίλιοι τίτλοι βιβλίων, πολλοί από τους οποίους πραγματεύονται θέματα ρατσισμού και ΛΟΑΤΚΙ, έχουν απαγορευτεί από τις τάξεις και τις βιβλιοθήκες των ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την πίεση συντηρητικών γονέων και αξιωματούχων, ανέφερε η οργάνωση συγγραφέων PEN America.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα