Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που το ρωσικό σούπερ γιοτ Alfa Nero – μήκους 80 μέτρων και μεικτού βάρους 2.500 τόνων – εγκαταλείφθηκε στο λιμάνι Falmouth της Αντίγκουα. Πρόκειται για ένα νησί στα ανατολικά της Καραϊβικής, όπου στις νότιες ακτές του το βρετανικό ναυτικό κάποτε κυνηγούσε πραγματικούς πειρατές της Καραϊβικής, και στις ημέρες μας, η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία συγκρούστηκε με τον υπερπλούτο τον οποίον έθρεψε με την πολιτική του στη Ρωσία όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μπέζος: To σούπερ γιοτ αξίας 500 εκατ. δολαρίων

Από το πλήρωμα του Alfa Nero που έχει απομείνει πάνω στο σκάφος, ο καπετάνιος κοιμάται σε ένα υπνοδωμάτιο επισκεπτών, και άλλα μέλη του πληρώματος παραμένουν ως επί το πλείστον κάτω από το κατάστρωμα, αφήνοντας τις άλλες πέντε πολυτελείς καμπίνες, το σπα, το γυμναστήριο, το ασανσέρ και οτιδήποτε άλλο στο πλοίο, σε μεγάλο βαθμό αχρησιμοποίητα.

Πλοίο-φάντασμα

Το Alfa Nero έχει ελλιμενιστεί στην Αντίγκουα από τις αρχές Μαρτίου του 2022, αποτελώντας ένα πλοίο-φάντασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σε μια απόσταση 5.500 ναυτικών μιλίων μακριά. Λίγο καιρό αφότου τα ρωσικά στρατεύματα πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις στον υποτιθέμενο ιδιοκτήτη του, τον δισεκατομμυριούχο λιπασμάτων Αντρέι Γκουρίεφ.

Οι ΗΠΑ ακολούθησαν τον Αύγουστο, στέλνοντας πράκτορες του FBI να ερευνήσουν το σκάφος σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου.

Η Ουάσιγκτον κατονόμασε τον Γκουρίεφ ως ιδιοκτήτη, έναν ισχυρισμό τον οποίον ο μεγιστάνας καταρρίπτει. Ένας δικηγόρος του Γκουρίεφ δήλωσε ότι χρησιμοποιεί την Alfa Nero «κατά καιρούς» από το 2014. Κατασκευάστηκε στο ολλανδικό ναυπηγείο Oceanco το 2007, και μέχρι πρόσφατα ήταν διαθέσιμο προς ενοικίαση για περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα.

Το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί από τα δημόσια αρχεία, δεδομένου ότι τα λαβυρινθιακά μέσα που πολλοί από τους υπερπλούσιους του κόσμου απασχολούν για να κρύψουν τον πλούτο και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η ειδοποίηση για την κατάσχεση του πλοίου από την κυβέρνηση της Αντίγκουα απευθύνεται στον Guryev, καθώς και σε εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και στα Channel Islands. Στο πλοίο, το Bloomberg είδε σημειώσεις για το πλήρωμα που είχαν αναφορές στον «Mr. και την κυρία Γ.»

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά δεκάδων πλούσιων Ρώσων για να τιμωρήσουν τον Πούτιν και τους φιλικά προσκείμενους σε αυτόν ολιγάρχες της χώρας. Στην πορεία, τα πολυτελή γιοτ που συνδέονται με ρώσους μεγιστάνες έχουν μετατραπεί από «παιχνίδια» στα χέρια δισεκατομμυριούχων σε σύμβολα της αυξανόμενης εχθρότητας μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Περισσότερα από 24 πλοία αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κατασχεθεί σε λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Τώρα, η Αντίγκουα θέλει να απαλλαγεί από αυτό που θεωρεί εγκαταλελειμμένο πλοίο. Κατέλαβε επισήμως το Alfa Nero τον Απρίλιο, ύψωσε μια σημαία της χώρας και τοποθέτησε δύο φρουρούς ασφαλείας στην αποβάθρα.

«Αποκλεισμένη» ιδιοκτησία

Αλλά όσο η Ουάσιγκτον συνεχίζει να χαρακτηρίζει το Alfa Nero ως «μπλοκαρισμένη» ιδιοκτησία, και οι αρχές της Αντίγκουα ανησυχούν ότι η όποια διαδικασία πώλησης μπορεί να καταλήξει να «παγώσει» από τις τράπεζες που εφαρμόζουν το διεθνές γράμμα του νόμου.

Για αυτό και οι αρχές της νησιωτικής χώρας βρίσκονται σε αναμονή.

«Κανείς δεν το διεκδίκησε, κανείς δεν πλήρωσε τους λογαριασμούς του. Έχει γίνει κίνδυνος για το ίδιο το λιμάνι», δήλωσε ο σερ Ρόναλντ Σάντερς, πρεσβευτής της Αντίγκουα στις ΗΠΑ.

Η Αντίγκουα προσφέρθηκε να μοιραστεί την ταυτότητα πιθανών πλειοδόχων με τις ΗΠΑ για να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε πώληση συμμορφώνεται με τους κανόνες του Υπουργείου Οικονομικών.

Και έτσι, μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα και μήνα τον μήνα, το Alfa Nero κυματίζει στα νερά της μαρίνας για γιοτ που διαθέτει η Αντίγκουα. Το πλήρωμα που έχει απομείνει στο σκάφος προσπαθεί να συντηρήσει τα ξύλινα καταστρώματά του τη στιγμή που άλλα πολυτελή γιοτ πηγαινοέρχονται από τη μαρίνα και πιο ανοιχτά στη θάλασσα.

Προς το παρόν, το Alfa Nero προσφέρει μια ματιά στο αστρονομικό κόστος της απλής διατήρησης ενός σούπερ γιοτ στη ζωή.

Το κανονικό πλήρωμα των 44 ατόμων έχει μειωθεί σε έξι άτομα. Είκοσι πέντε μέλη έχουν προβεί σε μηνύσεις για να καταφέρουν να λάβουν 2,1 εκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτους μισθούς, σύμφωνα με τον Κρεγκ Τζάκας, έναν τοπικό δικηγόρο που τους εκπροσωπεί.

«Ο στόχος των πελατών μας είναι απλώς να εξασφαλίσουν όσα νομίμως τους οφείλονται», είπε ο Τζάκας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή