Ένα σούπερ γιοτ αξίας 47,8 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύτηκε από τη Βρετανία πέρυσι, πρόκειται να γίνει το επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης στο Λονδίνο, καθώς ο Ρώσος μεγιστάνας ιδιοκτήτης του σκοπεύει να «πολεμήσει» στα δικαστικά έδρανα ώστε να πάρει πίσω το σκάφος του.

Ο Σεργκέι Ναουμένκο, ένας Ρώσος κατασκευαστής ακινήτων και εισαγωγέας τροφίμων που δεν περιλαμβάνεται σε καμία λίστα κυρώσεων, μήνυσε το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας άρση της δέσμευσης του σκάφους του καθώς και αποζημίωση, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές την Τετάρτη.

Μπέζος: To σούπερ γιοτ αξίας 500 εκατ. δολαρίων

Μια πλήρης ακρόαση για να αποφασιστεί η τύχη του γιοτ, που ονομάζεται Phi, θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Ιούλιο. Το δικαστήριο του Λονδίνου περιγράφει τον Ναουμένκο ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη του γιοτ.

Δώδεκα σούπερ-γιοτ δεσμευμένα

Το σκάφος κατασχέθηκε καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ΗΠΑ επιδίωξαν να παγώσουν τα πιο υψηλού προφίλ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία μετά την εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι. Από τότε, οι κυβερνήσεις που επιβάλλουν κυρώσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δεσμεύσει πάνω από δώδεκα σούπερ γιοτ που συνδέονται με πλούσιους Ρώσους. Τα πλοία αυτά έχουν αξία τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το σκάφος μήκους περίπου 58 μέτρων, το οποίο βρισκόταν στο Λονδίνο στο στάδιο του τελικού φινιρίσματος, χωρίς να έχει ταξιδέψει ποτέ, δεσμεύθηκε βάσει ενός γενικού κανονισμού που επέτρεπε στο Ηνωμένο Βασίλειο να κατασχέσει οποιοδήποτε γιοτ ή αεροπλάνο ανήκει, εκμεταλλεύεται ή ελέγχεται από άτομο που συνδέεται με τη Ρωσία.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου και οι δικηγόροι του Naumenko αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι σχετικά, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το Phi ήταν αγκυροβολημένο σε μια αποβάθρα του Λονδίνου κοντά στο Canary Wharf, όταν ερευνήθηκε από την κυβέρνηση και αξιωματούχους της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος.

Όταν δεσμεύτηκε από τον τότε υπουργό Μεταφορών Γκραντ Σαπς στα τέλη Μαρτίου του περασμένου έτους, δημοσιεύτηκε ένα βίντεο στο TikTok αποκαλώντας τον ιδιοκτήτη του, ολιγάρχη και «φίλο του Πούτιν», έναν ισχυρισμό που ο Ναουμένκο αρνείται. Ο καπετάνιος του πλοίου δήλωσε στο Bloomberg ότι ο Ναουμένκο δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Ρώσο πρόεδρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ