Η συμφωνία που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από βασικά λιμάνια μέσω της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να παραταθεί, με τη Ρωσία να συμφωνεί να παραμείνει στο σύμφωνο προς το παρόν, οπως ανέφεραν Τούρκοι αξιωματούχοι στο Bloomberg.

Η συμφωνία -με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών- θα διατηρήσει ανοιχτή μια σημαντική εμπορική οδό εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα ενισχύσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό σε τρόφιμα.
Η Μόσχα είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη συμφωνία εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις μεταφορές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Αναμένεται ανακοίνωση την Τετάρτη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι αρνήθηκαν να κατονομαστούν καθώς οι πληροφορίες είναι ιδιωτικές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Γιούρι Βάσκοφ δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμφωνία, λέγοντας σε γραπτό μήνυμα ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε νωρίτερα σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει ακόμη τίποτα να ανακοινωθεί και ότι η Ρωσία θα ανακοινώσει την απόφασή της εν ευθέτω χρόνω, όπως μετέδωσε το Tass.

Οι τιμές

Οι τιμές του σιταριού επηρεάστηκαν, αυξάνονταν και στη συνέχεια μειώνονταν, καθώς οι έμποροι ανέμεναν την έκβαση της συμφωνίας.

Η συμφωνία έχει επιτρέψει την ασφαλή μεταφορά περίπου 30 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από τότε που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022. Αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων-εμπορευμάτων που είχαν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά, οι πρόσφατες ροές εμποδίστηκαν από επανειλημμένες διακοπές στις κοινές επιθεωρήσεις που απαιτούνται για όλα τα πλοία. Ο ρυθμός αυτών των επιθεωρήσεων θα είναι κρίσιμος για την ικανότητα της Ουκρανίας να ξεφορτώσει τις επόμενες συγκομιδές της, με το σιτάρι να συλλέγεται από τον Ιούλιο.

Οι περιορισμοί σε άλλες εξαγωγικές διαδρομές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προσθέσει εμπόδια για τους τοπικούς αγρότες. Αρκετές ανατολικές χώρες της ΕΕ έχουν επιδιώξει να περιορίσουν το εμπόριο σιτηρών με την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι οι ροές βλάπτουν τους δικούς τους καλλιεργητές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή