Παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες η συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα , όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν λήξει η διορία, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία μπορούσε να εγκαταλείψει τη συμφωνία λόγω εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του σε αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος AK, έγιναν μετά την αναχώρηση του τελευταίου πλοίου από ένα ουκρανικό λιμάνι στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και επρόκειτο να λήξει την Πέμπτη.

Ουκρανία: Η συμφωνία για τα σιτηρά αναμένεται να παραταθεί

«Με τη βοήθεια της Τουρκίας»

«Η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας παρατάθηκε κατά δύο μήνες χάρη στις προσπάθειες της Τουρκίας», είπε στην ομιλία του, ευχαριστώντας επίσης τους Ρώσους και Ουκρανούς ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη βοήθειά τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για αρχικές 120 ημέρες τον Ιούλιο του περασμένου έτους, με σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η Μόσχα συμφώνησε να παρατείνει το σύμφωνο της Μαύρης Θάλασσας για άλλες 120 ημέρες τον Νοέμβριο, αλλά στη συνέχεια τον Μάρτιο συμφώνησε σε παράταση 60 ημερών – έως τις 18 Μαΐου – εκτός εάν ικανοποιηθεί μια λίστα απαιτήσεων σχετικά με τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Για να πείσουν τη Ρωσία τον Ιούλιο να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα Ηνωμένα Έθνη συμφώνησαν ταυτόχρονα να βοηθήσουν τη Μόσχα με τις δικές της γεωργικές αποστολές για τρία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή