Την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση ή την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους εγκαίρως, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, προσθέτοντας ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την διεξαγωγή ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα.

«Βλέπω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε ο Μακάρθι στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. «Και νομίζω ότι έχουμε μια δομή τώρα και όλοι εργάζονται σκληρά, και εννοώ, δουλεύουμε δύο ή τρεις φορές την ημέρα και μετά επιστρέφουμε λαμβάνοντας περισσότερους αριθμούς».

ΗΠΑ: Πώς θα είναι οι 15 πρώτες ημέρες σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών

«Απλώς πιστεύω ότι σε σχέση με του πού ήμασταν πριν από μια εβδομάδα, εδώ που είμαστε σήμερα είναι πολύ καλύτερα, γιατί έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στην αίθουσα να το συζητούν με πολύ επαγγελματικό τρόπο, με όλη τη γνώση, όλο το υπόβαθρο», πρόσθεσε.

Νέοι διαπραγματευτές

Αυτή την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος έστειλε δύο νέους διαπραγματευτές για να ηγηθούν των λεπτών συνομιλιών, τον προεδρικό σύμβουλο Στιβ Ρικέτι και τη διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Σαλάντα Γιανγκ.

Επικεφαλής των συνομιλιών από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών είναι ο βουλευτής της Λουιζιάνας Γκάρετ Γκρέιβς, ο οποίος εργάστηκε ως στέλεχος της επιτροπής στη Βουλή και τη Γερουσία πριν εκλεγεί στο αξίωμά του.

Παρά το έντονο κομματικό χάσμα στο Κογκρέσο σχετικά με το όριο του χρέους, ο Μακάρθι δεν δίστασε να επαινέσει την ομάδα του Λευκού Οίκου την Πέμπτη.

«Έχω τον μεγαλύτερο σεβασμό για την Σαλάντα και τον Ριτσέτι. Είναι εξαιρετικά, έξυπνοι, σκληροί, είναι ισχυροί στις πεποιθήσεις τους από τη δημοκρατική πλευρά, όπως και όσοι έχουμε στην αίθουσα. Εργάζονται με πολύ επαγγελματικό τρόπο, βλέποντας πού μπορούμε να αυξήσουμε το ανώτατο όριο του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα έχει η Βουλή ώστε να συντάξουν ένα νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος», είπε ο Ρεπουμπλικανός από την Καλιφόρνια.

Ο «εκβιασμός» από τους Ρεπουμπλικανούς

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πόλων του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ καρκινοβατούν, με τους Ρεπουμπλικάνους να ζητούν την εφαρμογή μέτρων λιτότητας για παράσχουν την έγκρισή τους στην επέκταση του ορίου χρέους.

Όπως μετέδωσε την Τρίτη το Reuters, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν επικεντρωθεί στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας (Supplemental Nutrition Assistance Program – SNAP), το ομοσπονδιακό πρόγραμμα διατροφικής ενίσχυσης που αφορά πάνω από 40 εκατομμύρια ανθρώπους, και στο Πρόγραμμα Προσωρινής Βοήθειας για άπορες οικογένειες (Temporary Assistance for Needy Families – TANF), ένα πρόγραμμα περιορισμένου χρόνου που βοηθά οικογένειες με παιδιά όταν οι γονείς ή άλλοι συγγενείς δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, μια πιθανή αθέτηση πληρωμών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσυδωτές αντιδράσεις που θα κλυδώνιζαν συθέμελα την παγκόσμια οικονομία. Προ ημερών, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια οικονομική ύφεση τόσο σοβαρή όσο η Μεγάλη Ύφεση, με 8 εκατομμύρια Αμερικανούς να χάνουν τη δουλειά τους και την αξία του χρηματιστηρίου να πέφτει κατά περίπου 45%.

Ακόμα, η Γέλεν επικαλέστηκε έκθεση της Moody’s, η οποία εκτιμούσε ότι πλούτος νοικοκυριών ύψους 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να εξανεμιστεί, ενώ προειδοποίησε ότι μια παραβίαση του ανώτατου ορίου χρέους θα μπορούσε να επηρεάσει βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή