Ολοένα και μεγαλύτερο είναι πλέον το μερίδιο αγοράς των μεταχειρισμένων ακινήτων επί του συνόλου των αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται, δεδομένου ότι το κόστος αγοράς νεόδμητης κατοικίας κρίνεται απαγορευτικό για την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Μεγάλη μερίδα αγοραστών ακινήτων στρέφονται στα μεταχειρισμένα καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις νέες κατασκευές αλλά και υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια για διαπραγμάτευση με τους πωλητές.

Ακίνητα: Πηγή κινδύνων οι πιλοτές στα παλιά κτίρια

Την ίδια στιγμή, το κόστος για αγορά παλαιού ακινήτου είναι χαμηλότερο από τα νεόδμητα άρα και το αιτούμενο ποσό δανειοδότησης από την τράπεζα θα είναι μικρότερο. Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή, κάποιος μπορεί να βρει σημαντικές ευκαιρίες καθώς είναι αρκετές οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που πωλούν ακίνητα λόγω υποχρεώσεων.

Η έρευνα για τα ακίνητα

Αποκαλυπτική είναι έρευνα της RE/MAX σύμφωνα με την οποία τα παλιά «βασιλεύουν» τα παλαιά ακίνητα.

Εστιάζοντας στα οικιστικά ακίνητα, δεδομένου ότι συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά πώλησης σε όλη τη χώρα, προκύπτει ότι συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 73,6%, ενώ τα νεόδμητα και μέχρι 5ετίας άγγιξαν το 7,8%.

Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 7,7% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 3,1%.

Στην Αττική, το 80,3% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της 20ετίας σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που κάλυψαν μόλις το 6% επί των συνολικών αγοραπωλησιών.

Αντίστοιχη είναι και η τάση που αντανακλάται στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη: τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης συναντώνται στα ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών σε ποσοστό 74,1% ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα νεόδμητα ηλικίας έως 5 ετών που κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2021 (6%) καλύπτοντας το 7,8% των συνολικών αγοραπωλησιών.

Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), το 71,7% των αγοραστών προτίμησε παλαιές κατοικίες (άνω των 20 ετών) και σε ποσοστό 9,1% κατοικίες ηλικίας από 16 έως 20 ετών.

Νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5ετών επελέγησαν από το 8,3% των αγοραστών προσεγγίζοντας ουσιαστικά τα επίπεδα του 2020 (7%).

Η τάση, λοιπόν, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα πιο παλαιά ακίνητα πωλούνται και σε περισσότερο προσιτές τιμές, σε σχέση με νεότερα ακίνητα.

Η ΤτΕ

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι «οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Η όποια πρόβλεψη ωστόσο για τη μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της αγοράς είναι αρκετά επισφαλής στην παρούσα χρονική στιγμή, καθώς αφενός σχετικοί εγχώριοι δείκτες παρουσιάζουν μικτές τάσεις και αφετέρου οι ισχυρές αγορές ακινήτων της Ευρώπης ‒και όχι μόνο‒ φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης στον  αριθμό των συναλλαγών, τις τιμές και τις αποδόσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ελληνική αγορά διαφοροποιείται ως προς τα χαρακτηριστικά της, ότι οι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν ηπιότεροι τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με άλλες χώρες και ότι οι αποδόσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα, αλλά και με την προϋπόθεση της απουσίας νέων απρόβλεπτων γεγονότων, οι τιμές των ακινήτων, και ειδικά υψηλών προδιαγραφών, αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα