Ο ρόλος της ναυτιλίας είναι αναντικατάστατος για την ευημερία των πολιτών. Η ελληνική ναυτιλία πρωτοστατεί στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος.

Το διπλό αυτό μήνυμα εκπέμπει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας (20 Μαΐου).

Η ανάρτηση

Η ανάρτηση έχει ως εξής: «Γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, αξίζει να επισημανθεί ο καταλυτικός και αναντικατάστατος ρόλος της ναυτιλίας για την ευημερία των πολιτών όλου του κόσμου. Η ναυτιλία ενώνει οικονομίες και χώρες, καθώς διακινεί το 90% του παγκόσμιου εμπορίου, με το πλοίο να αποτελεί το οικονομικότερο, αλλά κι ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς αγαθών. Η ελληνική ναυτιλία, ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη, πρωτοστατεί των προσπαθειών προστασίας του περιβάλλοντος, προωθώντας ενεργά τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διεθνής ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία – Το μήνυμα του ΙΜΟ και της ΕΕΕ

Πρωτοβουλία

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Παράλληλη η ευρωπαϊκή ναυτιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της ΕΕ καθώς η ναυτιλία έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Σχεδόν  το 90 % των παγκοσμίων αγαθών μεταφέρονται διά θαλάσσης. Επίσης, η παγκόσμια παρουσία της ενωσιακής ναυτιλίας αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα που επιτρέπει στην ΕΕ να διαφυλάσσει τη γεωπολιτική της ανεξαρτησία και να αυξάνει την οικονομική και βιομηχανική της ανθεκτικότητα, καθώς και την κυριαρχία της. Το 2019, περίπου 46% των εξαγωγών αγαθών σε τρίτες χώρες και 56% των εισαγωγών από τρίτες χώρες μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης (Eurostat, 2021).

Ο υπό ενωσιακό έλεγχο ναυτιλιακός στόλος φτάνει τα 810 εκατομμύρια τόνους νεκρού βάρους, αποτελείται από 23.400 σκάφη και καταλαμβάνει μερίδιο 39,5 % του παγκοσμίου στόλου το 2020. Η συνολική οικονομική συμβολή της ναυτιλίας στο ενωσιακό ΑΕγχΠ φτάνει τα 149 δισεκατ. ευρώ και περίπου 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάθε 1 εκατομμύριο ευρώ ΑΕγχΠ που δημιουργεί η ναυτιλία, στηρίζει άλλο 1,8 εκατομμύριο σε άλλους τομείς της οικονομίας της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία