Οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας θα είναι το βασικό επίδικο μετά το πέρας των εκλογών, καθότι παραμένουν πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ο καθηγητής Οικονομικών, Παναγιώτης Λιαργκόβας και ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν μίλησαν στο Mega για την πορεία της οικονομίας την επομένη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Αρχικά ο καθηγητής Οικονομικών εξήγησε ποια είναι τα αναγκαία χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία για να είναι παραγωγική.

«Δύο πράγματα νομίζω θα πρέπει να γίνουν την επομένη των εκλογών. Το ένα είναι να συνεχιστεί η σταθεροποίηση της οικονομίας και η παρατηρούμενη ανάκαμψη να γίνει βιώσιμη ανάπτυξη. Το δεύτερο είναι να συνεχιστούν ή καλύτερα να ενταθούν οι απαραίτητες  μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα».

Εκλογές 2023: Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, αλλά οι ψηφοφόροι υπολογίζουν το κόστος

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα επεξήγησε ο καθηγητής Οικονομικών: «Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνδεθούν με αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, όπου θα μειωθούν οι φόροι στην μισθωτή εργασία. Να ‘’χτυπηθεί’’ η φοροδιαφυγή και να μειωθούν γενικώς οι φορολογικοί συντελεστές και στην έμμεση φορολογία».

Συμπλήρωσε ο κ. Λιαργκόβας ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Ο πληθωρισμός

Στην συνέχεια ο Ορέστης Ομράν, δικηγόρος μίλησε για το ζήτημα του πληθωρισμού και της ακρίβειας, αλλά και τι θα πρέπει να γίνει σε αυτό τον τομέα της Οικονομίας.

«Ήδη ο πληθωρισμός είναι μειωμένος καταρχήν, καθώς υπάρχει πτώση στην τιμή του ενεργειακού κόστους κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, αυτό είναι μία συνισταμένη. Η άλλη συνισταμένη είναι το κόστος των τροφίμων που βαίνει αυξανόμενο. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει αφενός να δούμε πού βρίσκεται ο πληθωρισμός στην πραγματικότητα, κι αφετέρου θα πρέπει να υιοθετηθούν οι πολιτικές που θα ωθήσουν στην πραγματική μείωση των τιμών».

Από το 2024 και μετά παύει η δημοσιονομική χαλάρωση που είχε δοθεί στα κράτη λόγω του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Με δεδομένο αυτό, ο κ. Ομράν σχολίασε: «Υπήρξε μία σχετική δημοσιονομική χαλάρωση κι υπήρξαν χρήματα που δόθηκαν στις ευρωπαϊκές οικονομίες από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση στο σημείο που βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης. Αναμφίβολα θα πρέπει να υπάρξει συντήρηση των οικονομικών μεγεθών με σκοπό την ανάπτυξη, αλλά παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και κοινωνική πολιτική που θα απευθύνεται στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία