Η απόφαση της G7 να ενισχύσει τις προσπάθειες επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ώστε να μην παραβιάζεται, δεν θα αλλάξει τα δεδομένα εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, εκτίμησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

Η G7 ζητά από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία

Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων/βαρέλι στο ρωσικό αργό, ενώ έθεσαν ανώτατο όριο τιμής για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία με στόχο να περιορίσουν τα έσοδα της Μόσχας που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση

Η G7 θα ενισχύσει τις προσπάθειες για γενικευμένη εφαρμογή της απόφασής της χωρίς «διαρροές», με τρόπο ώστε να «αποφύγει τα δευτερογενή αποτελέσματα και τη διατήρηση του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε η ομάδα το Σάββατο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κατά την ετήσια συνάντηση των ηγετών της.

Ο IEA, βάσει των στοιχείων του οποίου συζητά η G7, δεν βλέπει να επηρεάζεται η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και καυσίμων εξαιτίας αυτής της απόφασης της G7 να ενισχύσει την επιβολή των ανώτατων ορίων τιμών, όπως είπε ο επικεφαλής του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ στο Reuters σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις αγορές, όπως πάντα, θα αποτυπώσουμε στην ανάλυσή μας, στις εκθέσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω λόγο να κάνουμε κάποια αλλαγή στην ανάλυσή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλαφόν πέτυχε δύο βασικούς στόχους: δεν προκάλεσε στενότητα στις αγορές καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να ρέει, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν τα έσοδα της Μόσχας.

«Η Ρωσία όντως έπαιξε το ενεργειακό χαρτί και απέτυχε. Όμως υπάρχουν κάποια κενά, ορισμένες προκλήσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανώτατου ορίου των τιμών του πετρελαίου», είπε ο Μπιρόλ.

Επενδύσεις σε αέριο

Η G7 επανέφερε επίσης την υποστήριξή της όσον αφορά τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο, στις οποίες γίνεται αναφορά στο ανακοινωθέν του Σαββάτου, καθώς, όπως είπε, είναι μια «προσωρινή» λύση για την αντιμετώπιση πιθανών ελλείψεων στην αγορά, ενώ εντάσσεται και στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως