Σε μία ενιαία προσέγγιση για την Κίνα, με επίκεντρο τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού για μείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο, συμφώνησε η G7. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα μπορούσε σύντομα να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

ΗΠΑ-Κίνα: Δεσμεύονται να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας

«Δεν επιδιώκουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα. Επιδιώκουμε να απεξαρτηθούμε και να διαφοροποιήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι τα έθνη της G7 ήταν πιο ενωμένα από ποτέ όσον αφορά «την από κοινού αντίσταση στον οικονομικό εξαναγκασμό και την αντιμετώπιση των επιβλαβών πρακτικών που πλήττουν τους εργαζομένους μας».

Προς αναθέρμανση των σχέσεων με το Πεκίνο

Σε δηλώσεις μετά την τριήμερη συνάντηση των ηγετών της G7 ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι αναμένει πως οι σχέσεις με την Κίνα, που έχουν ψυχρανθεί μετά το περιστατικό με το κινεζικό αερόστατο, θα αναθερμανθούν «πολύ σύντομα».

«Θα πρέπει να έχουμε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας», δήλωσε ο Μπάιντεν. Είπε ότι είχε συμφωνήσει με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας πέρυσι να διατηρήσουν τις επικοινωνίες ανοιχτές, αλλά όλα άλλαξαν μετά από «αυτό το ανόητο αερόστατο που μετέφερε δύο φορτηγά με κατασκοπευτικό εξοπλισμό».

Ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι μια αλλαγή στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να συμβεί σύντομα, επαναλαμβάνοντας το σχόλιό του προς τους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του.

«Όσον αφορά τις συνομιλίες μαζί τους, νομίζω ότι θα δείτε αυτό το ξεπάγωμα πολύ σύντομα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Ταϊβάν

Όσον αφορά το θέμα των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, ο Μπάιντεν είπε ότι υπάρχει σαφής κατανόηση μεταξύ των περισσότερων συμμάχων ότι αν η Κίνα ενεργήσει μονομερώς εναντίον της Ταϊβάν, θα υπάρξει απάντηση.

«Δεν πρόκειται να πούμε στην Κίνα τι μπορεί να κάνει», είπε, «αλλά εν τω μεταξύ θα θέσουμε την Ταϊβάν σε μια θέση όπου θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν υποσχέθηκε το Σάββατο να διατηρήσει το status quo της ειρήνης και της σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν εν μέσω υψηλών εντάσεων με την Κίνα, η οποία έχει εντείνει τη στρατιωτική πίεση στο νησί.

Οι περιορισμοί στο εμπόριο

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι της στη G7 δεν θα εμπορεύονται υλικά που θα επέτρεπαν στην Κίνα να κατασκευάσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά αυτό «δεν αποτελεί εχθρική πράξη».

Είπε ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην Κίνα για τα υλικά αυτά, αλλά είναι υπό διαπραγμάτευση το αν θα χαλαρώσει τις κυρώσεις στον Κινέζο στρατηγό Λι Σανγκφού, ο οποίος διορίστηκε τον Μάρτιο νέος υπουργός Άμυνας της Κίνας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή