Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Κυριακή ότι η 1η Ιουνίου παραμένει μια «αυστηρή προθεσμία» για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπάρχουν αρκετά χαμηλές πιθανότητες να καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετά έσοδα ώστε να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της έως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία αναμένονται φορολογικά έσοδα.

Μιλώντας στο NBC, είπε ότι αν το Κογκρέσο δεν συμφωνήσει στην αύξηση του ανωτάτου ορίου του χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προτού εξαντληθούν τα μετρητά του Υπουργείου Οικονομικών, οι επιλογές που θα έχει η κυβέρνηση θα είναι δύσκολες για τους Αμερικανούς.

Εκπνέει η προσθεσμία για το χρέος στις ΗΠΑ – Ουδέν νεώτερον από τις διαπραγματεύσεις

«Στην τελευταία επιστολή μου προς το Κογκρέσο επεσήμανα ότι αναμένουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε όλους τους λογαριασμούς μας στις αρχές Ιουνίου και πιθανώς την 1η Ιουνίου. Και θα συνεχίσω να ενημερώνω το Κογκρέσο, αλλά σίγουρα δεν έχω αλλάξει την αξιολόγησή μου. Οπότε νομίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη προθεσμία», είπε.

Συνομιλίες εν πτήσει…

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις τελευταίες προτάσεις των Ρεπουμπλικανών στις συνομιλίες για την άρση του πλαφόν του χρέους της κυβέρνησης, αλλά είπε ότι θα ήταν πρόθυμος να μειώσει τις δαπάνες μαζί με φορολογικές προσαρμογές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Αποκάλυψε επίσης ότι θα μιλήσει με τον κορυφαίο Ρεπουμπλικανό του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι κατά την πτήση του από την Ιαπωνία προς τις ΗΠΑ. O Μπάιντεν ήταν στη Χιροσίμα για τη σύνοδο κορυφής της G7.

Σήμερα η κρίσιμη επικοινωνία Μπάιντεν – Μακάρθι για το χρέος των ΗΠΑ

Ερωτηθείσα εάν το Υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να φτάσει στις 15 Ιουνίου πριν ξεμείνει από μετρητά, η Γέλεν είπε ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την ακριβή λεγόμενη x-date, αλλά αμφέβαλλε ότι τα χρήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η 14η Τροποποίηση

«Υπάρχει πάντα αβεβαιότητα σχετικά με τις φορολογικές εισπράξεις και τις δαπάνες, και επομένως είναι δύσκολο να είμαστε απολύτως βέβαιοι για αυτό, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι οι πιθανότητες να φτάσουμε στις 15 Ιουνίου έχοντας πληρώσει όλους τους λογαριασμούς μας είναι αρκετά χαμηλές».

Ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους στην Ιαπωνία ότι ότι έχει την εξουσία να επικαλεστεί την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ για να αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους χωρίς το Κογκρέσο, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ασαφές αν απομένει αρκετός χρόνος για να χρησιμοποιήσει αυτή τη μη δοκιμασμένη νομική θεωρία για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή