Ο αγώνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον περιορισμό του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ακόμη περισσότερη δράση, σύμφωνα με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Πιστεύω ότι καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του ταξιδιού για να τιθασεύσουμε τον πληθωρισμό και να τον επαναφέρουμε στον στόχο μας», είπε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof που μεταδόθηκε την Κυριακή. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη, δεν κάνουμε παύση με βάση τις πληροφορίες που έχω σήμερα», είπε, προσθέτοντας ότι «οι προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι πολύ υψηλές και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή

«Τόσα πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά που δεν μπορούμε να δώσουμε αυτό που ονομάζουμε καθοδήγηση προς τα εμπρός», είπε. «Δεν έχω έναν προκαθορισμένο αριθμό στο μυαλό μου», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον δύο αυξήσεις ακόμα

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να επιμείνουν και μετά το καλοκαίρι για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός. Μετά από αυξήσεις κατά 375 μονάδες βάσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν δύο ακόμη κινήσεις τριμήνου – έως τον Ιούλιο – αλλά ο κίνδυνος ότι η πιο επιθετική νομισματική σύσφιξη θα παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνεται.

Μιλώντας ενόψει της 25ης επετείου της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το νόμισμα θα επικρατήσει για «πολλά, πολλά ακόμη χρόνια».

«Έχουμε έναν ισχυρό λόγο για πανηγυρισμούς στην ΕΚΤ γιατί πριν από 25 χρόνια είχαμε στόχο να εξασφαλίσουμε σταθερότητα τιμών, να εξασφαλίσουμε καλύτερη ευρωπαϊκή κυριαρχία και να δείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη», ανέφερε. «Νομίζω ότι έχουμε επιτύχει και στα τρία αυτά ζητήματα», συμπλήρωσε.

Οι μισθοί

Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατες δηλώσεις της, αναφερόμενη στις διεκδικήσεις εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη για μισθολογικές αυξήσεις φάνηκε να τις θεωρεί δικαιολογημένες, καθώς πέρσι, όπως είπε, ήταν μια χρονιά κατά την οποία τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί», επικαλούμενη τα διψήφια ποσοστά αναπλήρωσης των απωλειών σε διάστημα 2 και 3 ετών σε Γερμανία και Ισπανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή