Τα μέλη G7 θα διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες επενδύσεις στην Κίνα θα συνεχιστούν ακόμη και αν μειώσουν την επικίνδυνη έκθεσή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως δήλωσε την Κυριακή ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

Οι ηγέτες της G7 ολοκληρώνουν την τριήμερη σύνοδο κορυφής στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου έστειλαν μηνύματα στην Κίνα για τα «πάντα», από τους ημιαγωγούς μέχρι τον «οικονομικό καταναγκασμό» και τις πρακτικές δανεισμού. Όμως, ενώ συμφώνησαν να «μειώσουν το ρίσκο», δήλωσαν ότι δεν θα «αποσυνδεθούν» από την Κίνα.

Καμπανάκι από G7 για την παγκόσμια οικονομία στη σκιά της κρίσης χρέους των ΗΠΑ

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Χιροσίμ, ο Σολτς είπε ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα συνεχιστούν, όπως και οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι εξαγωγές προς την Κίνα.

Όπως σημείωσε, ενώ οι χώρες θέλουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους, καμία δεν έχει συμφέρον να περιορίσει την ανάπτυξη στην Κίνα.

Κοινή προσέγγιση

Χθες οι ηγέτες της G7 παρουσίασαν επίσης μια κοινή προσέγγιση έναντι της Κίνας, επιδιώκοντας να περιορίσουν τους κινδύνους από τις οικονομικές σχέσεις τους μαζί της, χωρίς ωστόσο και να αποσυνδεθούν από μια χώρα η οποία θεωρείται το εργοστάσιο του κόσμου.

Οι ηγέτες είπαν πως η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη, δεδομένου του ρόλου της στη διεθνή κοινότητα και του βάρους της ως της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, καθώς και σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής και για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ωστόσο πρόσθεσαν πως θα πάρουν μέτρα για να προστατεύσουν ευαίσθητες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια, χωρίς πάντως να περιορίσουν πέραν του αναγκαίου το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή