Στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων προκειμένου να εντείνουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, προσανατολίζονται οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων χωρών.

Οι ηγέτες της G-7 βρίσκονται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας για μια τριήμερη συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουν για το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο και οι ΗΠΑ και η Κίνα επιδίδονται σε έναν αγώνα επιρροής.

«Η Ρωσία θα στερηθεί την τεχνολογία της G7, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη πολεμική της μηχανή», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε αργά την Παρασκευή (τοπική ώρα), στην οποία υπάρχει η δέσμευση για οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας για ανάκαμψη μετά τον πόλεμο.

Οι 5 λόγοι που επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα της G7 στη Χιροσίμα

Τονίζεται επίσης ότι οι πρόσφατα ανακοινωθείσες κυρώσεις βασίζονται σε προηγούμενα μέτρα και θα διευρυνθούν για να «διασφαλίσουν ότι οι εξαγωγές όλων των ειδών που είναι κρίσιμα για την επιθετικότητα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης, περιορίζονται σε όλες τις δικαιοδοσίες μας, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών βιομηχανικών μηχανημάτων, εργαλείων και άλλης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την ανοικοδόμηση της πολεμικής της μηχανής».

Στη σύνοδο κορυφής της G7 αναμένεται να παραστεί και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο προϋπολογισμός ανάκαμψης της Ουκρανίας

«Υπό την ηγεσία της ιαπωνικής Προεδρίας της G7, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, διασφαλίσαμε ότι η Ουκρανία έχει τη δημοσιονομική στήριξη που χρειάζεται για το 2023 και τις αρχές του 2024», ανέφερε το μπλοκ, προσθέτοντας ότι είναι «έτοιμο να υποστηρίξει τη βιώσιμη και ανθεκτική ανάκαμψη στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέτεινε τον περασμένο μήνα δάνειο 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, ως μέρος ενός πακέτου 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της οικονομίας της.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση των αναγκών ανάκαμψης της Ουκρανίας. Θα συνεχίσουμε την κοινή μας προσπάθεια για να υποστηρίξουμε τη χώρα», δήλωσε η G7 την Παρασκευή.

Και πρόσθεσε ότι έχει «μειώσει δραματικά» την εξάρτηση της από τον ενεργειακό εφοδιασμό και τα εμπορεύματα της Ρωσίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι, ώστε η Ρωσία να μην είναι πλέον σε θέση να εργαλειοποιεί την ενέργεια εναντίον μας», ανέφερε στην ανακοίνωση. «Θα μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτηση σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια και συναφή αγαθά από τη Ρωσία, για να βοηθήσουμε τις χώρες που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις προμήθειες τους», ανέφερε.

Απαγορευμένα διαμάντια

Οι συζητήσεις στη Χιροσίμα έρχονται την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε την επιβολή ξεχωριστών κυρώσεων στη Ρωσία βάσει νομοθεσίας που θα εισαχθεί αργότερα μέσα στο έτος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει σήμερα την απαγόρευση των ρωσικών διαμαντιών, μιας βιομηχανίας αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εξαγωγές το 2021, καθώς και των εισαγωγών ρωσικής προέλευσης χαλκού, αλουμινίου και νικελίου», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ.

«Όπως δείχνουν οι σημερινές ανακοινώσεις κυρώσεων, η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή από τη Ρωσία και σταθερή στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία», είπε ο Σουνάκ.

Η G7 ανακοίνωσε επίσης τις προθέσεις της να περιορίσει το εμπόριο διαμαντιών ρωσικής προέλευσης.

«Προκειμένου να μειωθούν τα έσοδα που κερδίζει η Ρωσία από τις εξαγωγές διαμαντιών, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για να περιορίσουμε το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, μεταποιούνται ή παράγονται στη Ρωσία και θα συνεργαζόμαστε με βασικούς εταίρους με στόχο τη διασφάλιση αποτελεσματικής εφαρμογής μελλοντικών συντονισμένων περιοριστικών μέτρων, μεταξύ άλλων μέσω τεχνολογιών εντοπισμού», ανέφερε η ομάδα.

«Ελάχιστο αντίκτυπο»

Ωστόσο, οι πρόσθετες προσπάθειες συμπίεσης της ρωσικής οικονομίας είναι απίθανο να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τον καθηγητή διεθνών υποθέσεων του Πανεπιστημίου George Washington, Robert Orttung .

«Οι νέες περιοριστικές κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στο παγκόσμιο εμπόριο. Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν είναι πιθανό να κάνει τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό και οι κυρώσεις δεν βλάπτουν την ικανότητα της Ρωσίας να λειτουργεί σε καθημερινή βάση», αναφέρει σε email του προς το CNBC.

«Δεδομένου ότι η Κίνα και η Ινδία δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις, η Ρωσία έχει ακόμα πολλούς εμπορικούς εταίρους», πρόσθεσε.

Ο Orttung σημείωσε ότι τα μέτρα για την αύξηση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία θα είναι συμβολικά σημαντικά όταν συνδυάζονται με εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Το πιο χρήσιμο αποτέλεσμα για το παγκόσμιο εμπόριο θα είναι το τέλος του πολέμου που εμποδίζει τη Ρωσία από περαιτέρω επιθετικότητα», είπε και κατέληξε: «Ό,τι μπορεί να κάνει η Δύση για να αυξήσει την μαχητική ικανότητα της Ουκρανίας και να αποδυναμώσει τη Ρωσία μας φέρνει πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή