Tην ίδια εποχή πέρυσι, ο Τζέιμι Ντάιμον προετοιμαζόταν για την ημέρα των επενδυτών της JPMorgan σε μια σπάνια στιγμή αδυναμίας, με τους μετόχους να εκφράζουν ανησυχίες για τα επενδυτικά σχέδια 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων της τράπεζας και να επαναστατούν ενάντια στην αμοιβή του.

Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ο μακροβιότερος Διευθύνων Σύμβουλος της Wall Street ξεκινά τις συναντήσεις του, ορμώμενος από τις επιτυχίες του, σύμφωνα με τους Financial Times.

Τζέιμι Ντάιμον: Ξεκόβει κάθε κουβέντα για εξαγορά και άλλης προβληματικής τράπεζας

Fast forward 12 μήνες και ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος της μεγάλης τράπεζας στη Wall Street πηγαίνει στο ίδιο γεγονός έχοντας προφανώς ανακτήσει το mojo του, ενισχυμένο από την απόκτηση της First Republic και μιας πολύ λιγότερο ανήσυχης μετοχικής βάσης. Την προηγούμενη εβδομάδα, η αμοιβή του εξασφάλισε την υποστήριξη σχεδόν του 90% των επενδυτών.

Ο Ντάιμον ενεργούσε ως ανεπίσημος πρεσβευτής της Wall Street στην Ουάσιγκτον για την πρόσφατη περιφερειακή τραπεζική κρίση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους.

Οι τελευταίοι 12 μήνες

Οι τελευταίοι 12 μήνες θα μπορούσαν να θεωρούνται μία από τις καλύτερες περιόδους της σχεδόν δύο δεκαετιών θητείας του αν δεν υπήρχαν οι επιζήμιες αποκαλύψεις από δύο αγωγές που σχετίζονται με τη σχέση της τράπεζας με τον χρηματοδότη Τζέφρι Επστάιν.

Τώρα, καθώς ο Ντάιμον ετοιμάζεται να απευθυνθεί στους μετόχους στη φετινή ημέρα των επενδυτών, πρέπει να τους πείσει ότι η τράπεζα –η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ– έχει ακόμα πολλά περιθώρια για επέκταση.

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να αξιοποιεί οικονομίες κλίμακας », δήλωσε ο Jason Goldberg, τραπεζικός αναλυτής στη Barclays.

Η μετοχή της τράπεζας ξεπέρασε τον δείκτη αναφοράς S&P 500 και τον τραπεζικό δείκτη KBW τον τελευταίο χρόνο και αναδείχθηκε ένας από τους νικητές στην πρόσφατη περιφερειακή τραπεζική κρίση. Σε ένα ερευνητικό σημείωμα αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές της Wells Fargo εκτίμησαν ότι η κεφαλαιοποίηση της JPMorgan θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε επτά χρόνια σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, φτάνοντας σε ένα επίπεδο που ανήκει επί του παρόντος μόνο στις εταιρείες τεχνολογίας και πετρελαίου.

Πηγή: Financial Times

Οι ανησυχίες

Παρά την αισιοδοξία, οι αγωγές εξαιτίας του σκανδάλου Επστάιν διαφαίνονται μεγάλες και οι κίνδυνοι αποζημιώσεων εξαιρετικά πιθανοί.

Η JPMorgan ασχολείται επίσης με τις επιπτώσεις από την εξαγορά 175 εκατομμυρίων δολαρίων της start-up φοιτητικού οικονομικού σχεδιασμού Frank.  Η τράπεζα ισχυρίστηκε ότι υπερεκτίμησε πολύ τους αριθμούς των χρηστών της. Ο Ντάιμον περιέγραψε τη συμφωνία ως «τεράστιο λάθος». Ο ιδρυτής του Frank, Charlie Javice, κατηγορήθηκε επίσημα αυτή την εβδομάδα ότι εξαπάτησε την τράπεζα, αλλά το επεισόδιο έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέουσα επιμέλεια της JPMorgan.

Τα θετικά

Οι αναλυτές λένε τώρα ότι οι δαπάνες για πρωτοβουλίες όπως το cloud computing, οι προσλήψεις και το μάρκετινγκ αρχίζουν να οδηγούν σε κέρδη μεριδίου αγοράς. «Αυτό που απέδειξε η JPMorgan τον προηγούμενο χρόνο, είναι ότι παράγουν καλές αποδόσεις από αυτές τις επενδύσεις», δήλωσε η Erika Najarian, τραπεζική αναλύτρια στην UBS.

Την ημέρα των επενδυτών, ο Ντάιμον θα συνοδεύεται από τους επικεφαλής των τεσσάρων επιχειρηματικών τμημάτων της τράπεζας, οι οποίοι αναμένεται να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους σχετικά με την εταιρική και επενδυτική τραπεζική, την καταναλωτική και κοινοτική τραπεζική, την εμπορική τραπεζική και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η παρουσίαση από τους συνεπικεφαλής του τραπεζικού τομέα Marianne Lake και Jennifer Piepszak θα ρίξει περαιτέρω φως στη συμφωνία της JPMorgan για την First Republic τον Απρίλιο. Η εξαγορά αυξάνει την παρουσία της JPMorgan στη διαχείριση περιουσίας, έναν από τους λίγους τομείς όπου δεν είναι κυρίαρχος «παίκτης».

Το μέλλον του Ντάιμον και της JPMorgan

Ο Ντάιμον δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί σύντομα. Παρόλα αυτά, τα στελέχη θα κοιτάξουν την ημέρα του επενδυτή ως μια ευκαιρία να συγκεντρώσουν πιθανούς εσωτερικούς υποψηφίους που θα μπορούσαν να πάρουν τα ηνία από τον εμβληματικό ηγέτη της τράπεζας.

«Η ημέρα των επενδυτών παραμένει ένα από τα καλύτερα παράθυρα για την αξιολόγηση της ευρύτερης ομάδας διαχείρισης της JPM», έγραψαν οι αναλυτές της Autonomous Research σε σημείωμα αυτή την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή