Για νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ευρεία διαφορά κάνουν λόγω τα ξένα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τα αποτελέσματα των exit polls, επισημαίνοντας ωστόσο την προοπτική μιας δεύτερης αναμέτρησης.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα προηγείται στις γενικές εκλογές της Κυριακής, αλλά φαίνεται ότι δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με ένα exit poll. «Εάν η δημοσκόπηση επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα, τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας θα έχουν στη διάθεσή τους εννέα ημέρες για να βρουν εταίρους για έναν κυβερνητικό συνασπισμό ή θα προκηρύσσονταν νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα» γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Τελικό exit poll: Από 10 έως 18 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Το Associated Press τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στα exit poll, αλλά είναι απίθανο να κερδίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κατευθείαν νέα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναζητήσει συμμαχίες και ότι –σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης- η Ελλάδα θα πάει σε νέες εκλογές στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Επισημαίνει  επίσης, ότι ήταν πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την εποπτεία.

Η επενδυτική βαθμίδα

Οι ψηφοφόροι φάνηκαν «να πείθονται από την υπόσχεση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα», γράφει το Bloomberg, τονίζοντας ότι η επόμενη αναμέτρηση θα γίνει με διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα δώσει μπόνους στο πρώτο κόμμα, ρίχνοντας το όριο για την αυτοδυναμία στο 38%, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή.

Στη γαλλική Liberation σχολιάζουν ότι «οι συντηρητικοί είναι επικεφαλής» με ευρεία διαφορά σύμφωνα με τα exit poll με τον ΣΥΡΙΖΑ «να είναι μακράν πίσω» Το αποτέλεσμα σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα ότι «θα μπορούσε να προοιωνίζεται δυσκολίες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

Τυπική είναι η πρώτη αναφορά του τουρκικού Anadolu, το οποίο απλώς παραθέτει το αποτέλεσμα των exit poll χωρίς περισσότερο σχολιασμό.

«Αλώβητος» ο Μητσοτάκης

«Ο Μητσοτάκης προφανώς βγήκε αλώβητος από τα τελευταία τέσσερα χρόνια της πρωθυπουργίας του, παρά το γεγονός ότι επιβαρύνθηκε με ένα σκάνδαλο κατασκοπείας, τον αυξημένο πληθωρισμό και τις αυξανόμενες ανησυχίες για το κράτος δικαίου» γράφει το Politico.

Προσθέτει επίσης ότι το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας προηγήθηκε στις εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με τα πρόωρα exit polls, αλλά ο δεύτερος γύρος εθνικών ψηφοφοριών είναι το πιο πιθανό σενάριο.

«Αν και μια κυβέρνηση συνασπισμού θα ήταν δυνατή, ο Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι θα προτιμούσε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές» αναφέρει, προσθέτοντας ότι τότε θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία χάρη σε ένα σύστημα που χορηγεί στο νικητήριο κόμμα μπόνους έως και 50 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων

Ακρίβεια: «Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Απεργία στο Δημόσιο στις 21 Μαΐου
Επικαιρότητα |

«Πληθωρισμό απληστίας» του Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα κόμματα – Σε απεργία το Δημόσιο

Η ακρίβεια συνεχίζει να «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων – Οι αυξήσεις στα τρόφιμα και τα καύσιμα «στριμώχνουν» τους πολίτες, ενώ το πρόβλημα της πανάκριβης στέγασης διογκώνεται