Νευρικότητα επικρατεί και στους αμερικανικούς δείκτες σήμερα, καθώς οι επενδυτές περιμένουν πως θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, μόλις λίγες ημέρες πριν το «ταμείο» του αμερικανικού Δημοσίου αδειάσει εντελώς…

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,09% στις 33.395 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,19% στις 4.199 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,36% στις 12.703 μονάδες.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η Micron Technology υποχωρεί κατά 4,1% μετά την απαγόρευση από την κινεζική Διοίκηση Κυβερνοχώρου στους φορείς εκμετάλλευσης “κρίσιμων υποδομών πληροφοριών” στην Κίνα να αγοράζουν προϊόντα της εταιρείας. Επίσης, η Advanced Micro Devices υποχωρεί κατά 1,1% και η Nvidia χάνει 0,7%.

Οι μετοχές της Catalat υποχωρούν κατά 2,5%, καθώς υποβαθμίστηκε η σύσταση από την JPMorgan σε neutral από overweight. Η JP Morgan ανέφερε μεταξύ άλλων τα τρέχοντα προβλήματα παραγωγικότητας και τις μακροοικονομικές αντιξοότητες.

Η αύξηση του ορίου του χρέους

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, R-Calif., θα συναντηθούν σήμερα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το ποιες υποχωρήσεις πρέπει να κάνει ο Λευκός Οίκος προκειμένου να πάρει την έγκριση του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου χρέους. Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κηρύξουν στάση πληρωμών για το χρέος τους ήδη από την 1η Ιουνίου.

Παρόλα αυτά, η αγορά διατηρεί την αισιοδοξία της ακόμη και μπροστά σε μια πιθανή χρεοκοπία και τον επίμονο πληθωρισμό. Η στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Savita Subramanian, ανέβασε την Κυριακή τον στόχο της για το τέλος του έτους για τον S&P 500 στις 4.300 από 4.000 μονάδες, λέγοντας ότι η εστίαση των εταιρειών στην αποτελεσματικότητα θα καταστήσει τα κέρδη πιο σταθερά και ότι οι μετοχές δεν είναι υπερτιμημένες.

«Οι τρέχουσες αποτιμήσεις δεν είναι χαμηλές, αλλά σπάνια είναι χαμηλές κατά τη διάρκεια μείωσης των κερδών. Με βάση τα κυκλικά προσαρμοσμένα κέρδη, οι αποτιμήσεις συνηγορούν για αποδόσεις 5% ετησίως για τον S&P 500 κατά την επόμενη δεκαετία», δήλωσε η Subramanian.

Πάντως, εκτός των παραπάνω, οι αναλυτές έχουν αρχίσει να μεταπίζουν την περίοδο που εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ενώ έχουν αναθεώρησει προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την δυναμική της αγοράς εργασίας. Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων, πιστεύουν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συζητά αν θα πρέπει να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, θα μειώσει επιτόκιο πολιτικής της το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Τον Φεβρουάριο, οι ερωτηθέντες στην έρευνα εκτιμούσαν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ διατήρησαν την άποψή τους για το ανώτατο επίπεδο του βασικού επιτοκίου μίας ημέρας της Fed, το οποίο συμφωνεί με το τρέχον εύρος στόχων της κεντρικής τράπεζας μεταξύ 5% και 5,25%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street