Ο πρώτος νόμος στον κόσμο για την υγειονομική επισήμανση του αλκοόλ εισήχθη στην Ιρλανδία. Όπως τονίζεται οι ετικέτες προειδοποίησης θα είναι αντίστοιχες με των τσιγάρων και θα έχουν ενδείξεις για τους κινδύνους της ηπατικής νόσου από την υπερκατανάλωση αλκοόλ, αλλά και τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα έμβρυα σε πιθανή κατανάλωση ποτών από τις εγκύους.

Η Ιρλανδία πήρε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ίδια ώρα που οι αντιδράσεις πληθαίνουν τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Μάστιγα η «μαύρη αγορά» σε ποτά και τσιγάρα – Τι τροφοδοτεί το λαθρεμπόριο

Τη σχετική νομοθεσία υπέγραψε ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Stephen Donnelly και -όπως τονίστηκε- υπάρχει ένα τριετές χρονικό περιθώριο, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για την αλλαγή.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά από τις 22 Μαΐου 2026.

«Δίνουμε το παράδειγμα»

Εκτός από την υγειονομική επισήμανση των αλκοολούχων προϊόντων που πωλούνται στην Ιρλανδία, παρόμοιες πληροφορίες υγείας θα είναι διαθέσιμες για πελάτες σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις. Ο κ. Donnelly είπε ότι «αυτός ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να δώσει σε όλους μας ως καταναλωτές καλύτερη κατανόηση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ και των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή του».

Η επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας, Ευημερίας και Εθνικής Στρατηγικής για τα Ναρκωτικά Hildegarde Naughton δήλωσε πως «όλοι έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για τους κινδύνους που συνδέονται με ένα προϊόν προτού το καταναλώσουν».

«Αυτός ο νόμος έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίζει ότι όλοι οι καταναλωτές αλκοόλ έχουν πρόσβαση σε σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους. Τα ιατρικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι ο κίνδυνος καρκίνου ισχύει ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ».

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει αυτό το βήμα και εισάγει ολοκληρωμένη σήμανση για την υγεία στα αλκοολούχα προϊόντα. Ανυπομονώ να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το παράδειγμά μας», κατέληξε ο κ. Donnelly.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή