Διαφορετικά σενάρια παρουσίασαν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, μετά τις δηλώσεις ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων με τις οποίες προειδοποίησαν ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του μετά τις «αρχές Ιουνίου» εάν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το υπουργείο Οικονομικών είχε περί των 160 δισ. δολάρια περιθώριο χαμηλότερα του ορίου στις 17 Μαΐου. Περίπου 85 δισ. δολάρια είναι πιθανό να δαπανηθούν έως την 1η Ιουνίου, ενώ τα αποθέματα σε μετρητά είναι πιθανό να υποχωρήσουν χαμηλότερα των 30 δισ. δολαρίων έως τις 8 με 9 Ιουνίου.

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ΗΠΑ: Η δραματική έκκληση Γέλεν και το κρίσιμο 15νθήμερο

«Σε εκείνο το σημείο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη και πιθανότητες το υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσει πλήρως τα κεφάλαιά του», αναφέρουν οι οικονομολόγοι σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύουν ότι το Κογκρέσο είναι πιθανό να αναλάβει δράση πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

«Το πιο πιθανό είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία που αναστέλλει το όριο χρέους στις αρχές του 2025 μαζί με ανώτατα όρια δαπανών (70% πιθανότητα). Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτό να ανακοινωθεί το Σαββατοκύριακο (10%), αλλά πιστεύουμε ότι μια συμφωνία είναι πιο πιθανή αργότερα την επόμενη εβδομάδα (30%) ή λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας (30%)», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

Από την άλλη πλευρά, οι πιθανότητες να μην επέλθει συμφωνία εντός της προθεσμίας είναι 25%.

«Εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, το πιο πιθανό αποτέλεσμα θα είναι μια βραχυπρόθεσμη παράταση (15%). Εάν όχι, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί αντιμέτωπο με την επιλογή να αναστείλει τις περισσότερες πληρωμές όσο συνεχίζεται η εξυπηρέτηση του χρέους (6%) ή να συνεχίσει να δανείζεται πέραν του ορίου για την πραγματοποίηση όλων των προγραμματισμένων πληρωμών (4%)», σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

Η Goldman Sachs βλέπει επίσης μια μικρή πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει την προθεσμία με βάση τις καλύτερες από τις αναμενόμενες τάσεις των ταμειακών ροών.

«Ωστόσο, δεδομένου του σαφούς κινδύνου για αθέτηση πληρωμών κοντά στις 8 με 9 Ιουνίου, μια ελαφράς επιδείνωση της αύξησης των παρακρατούμενων φόρων και του γεγονότος ότι οι βουλευτές προγραμματίζουν μια προθεσμία για την 1η Ιουνίου, μια αλλαγή σε αυτό το σημείο θα ήταν εκπληκτική».

Συνολικά, η τράπεζα αναμένει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί τελικά, ωστόσο υποστηρίζει ότι η αγορά μπορεί να αποτιμήσει έναν επιπλέον κίνδυνο πριν επιλυθεί οριστικά η κρίση στο όριο χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα