Να δεχθεί την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία ακόμα και αν τα στρατεύματα της Μόσχας παραμένουν στο έδαφός της προτείνουν στην Ουκρανία έξι Αφρικανοί ηγέτες. Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα η προεδρία της Νότιας Αφρικής, καθώς Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να επισκεφθούν τις δύο χώρες για να προωθήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η G7 ζητά από την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει την επίθεση στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν από το έδαφός της πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ενώ η Μόσχα θέλει το Κίεβο να αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.

«Πρώτα είναι η παύση των εχθροπραξιών. Ακολουθεί ένα πλαίσιο για διαρκή ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής προεδρίας Vincent Magwenya.

Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία

Ο πρόεδρος Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε την πρωτοβουλία στις 16 Μαΐου. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι ο πρόεδρος της Σενεγάλης Macky Sall, ο περσινός πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, η χώρα του οποίου δεν ήταν παρούσα στην τελευταία ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Περιλαμβάνει τους προέδρους Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι της Αιγύπτου και Hakainde Hichilema της Ζάμπια – οι οποίοι και οι δύο ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος – και τους Denis Sassou Nguesso της Δημοκρατίας του Κονγκό και Yoweri Museveni της Ουγκάντα, οι οποίοι και οι δύο απείχαν.

Η ειρηνευτική αποστολή αναμένεται να ταξιδέψει τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο στις αρχές Ιουνίου.

«Ο πρόεδρός μου το κατέστησε πολύ σαφές… (Δεν θα υπάρξουν) συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, εκτός εάν οι Ρώσοι εγκαταλείψουν το έδαφός μας, [τις περιοχές] εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του», ανέφερε η πρέσβειρα της Ουκρανίας στη Νότια Αφρική Λιουμπόφ Αμπραβίτοβα σε γραπτό μήνυμα.

Πρόσθεσε όμως: «Θα δεχθούμε όλους τους αντιπροσώπους και θα τους μιλήσουμε».

Αναταράξεις στις χώρες της Αφρικής

Το Ίδρυμα Μπραζαβίλ με έδρα το Λονδίνο, πνευματικό τέκνο ενός πλούσιου Γάλλου εμπόρου εμπορευμάτων, συγκάλεσε την ειρηνευτική αποστολή εν μέρει προκειμένου «να εξασφαλίσει συμφωνίες για την απελευθέρωση κρίσιμων φορτίων σιτηρών και λιπασμάτων προς αποστολή στην Αφρική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 16 Μαΐου.

Οι πιο ευάλωτες χώρες της Αφρικής έχουν υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τους κλυδωνισμούς στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που προκάλεσε ο πόλεμος.

Σχολιάζοντας το αφρικανικό σχέδιο, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «θα καλωσορίσει κάθε επιτυχημένη προσπάθεια να πεισθεί ο (Ρώσος πρόεδρος) Βλαντίμιρ Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο εδαφικής επιθετικότητας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα