Έναν ακόμα «άσο στο μανίκι» του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει των δεύτερων εκλογών θα μπορούσε να αποτελέσει η πρώτη εικόνα για το ΑΕΠ α’ τριμήνου 2023, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σχετικές αισιόδοξες προβλέψεις.

Εκλογές 2023: Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή ο Μητσοτάκης – Τι θα πράξει ο Τσίπρας

Αυτό αναφέρει σε σχόλιό του ο Μιχαήλ Γραμματικόπουλος, οικονομολόγος, υπεύθυνος για την Ελλάδα και Assistant Director της Moody’s Analytics, αναφορικά με τη σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Πιθανή μια ισχυρή κυβέρνηση

Ο κ. Γραμματικόπουλος σημειώνει ότι, σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές καταγραφεί αντίστοιχη δυναμική με αυτήν της Κυριακής, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης που θα είναι απίθανο να αποσταθεροποιηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετίας.

Όπως αναφέρεται, ο Έλληνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία 180 εδρών στη Βουλή, καθώς κάτι τέτοιο θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση, στο στόχαστρο της οποίας θα βρεθεί πιθανώς το άρθρο 16 που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια τέτοια εξέλιξη, κατά την Moody’s, θα ήταν θετική στο βαθμό που θα δίνονταν κίνητρα σε ξένους φοιτητές για να σπουδάσουν στην Ελλάδα, και υπό την προϋπόθεση της παράλλης ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης με μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων.

Η ανάπτυξη

Παράλληλα, εκτιμάται ότι η πολιτική σταθερότητα, η αναγνώριση των νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη διεθνή κοινότητα και το πολύ θετικό πρώτο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου θα έχουν θετικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη το 2023. Πιθανότατα, θα οδηγήσουν σε μια αναθεώρηση προς τα πάνω των βασικών εκτιμήσεων των αναλυτών του οίκου για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.

Ένα τέτοιο περιβάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα την άμβλυνση της καμπύλης των αποδόσεων και τη μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ, εξέλιξη που θα μπορούσε να προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων και, πιθανώς, μισθολογικές αυξήσεις. Πρόσθετες ξένες επενδύσεις και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απασχόληση, επιτρέποντας στην Ελλάδα να καταγράψει μεσοπρόθεσμα υψηλότερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία