Σε αρνητικά εδάφη βρίσκονται και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ να επιβαρύνει το κλίμα ενόψει και της δημοσίευσης των τελευταίων ερευνών του ευρωπαϊκού βιομηχανικού τομέα.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,3%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,15% στις 7.759 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,13% στις 16.203 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,35% στις 7.452 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η Julius Baer, παρά το γεγονός ότι επωφελείται από την εξαγορά της προβληματικής Credit Suisse από την UBS νωρίτερα φέτος, υποχωρεί σήμερα κατά 8%, καθώς ανέφερε μέτρια αύξηση των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και των εισροών χρημάτων τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, σε μια περίοδο που η ελβετική τράπεζα χαρακτήρισε δύσκολη για τους διαχειριστές.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι είχε μια “παραγωγική” και “επαγγελματική” συνάντηση με τον πρόεδρο Joe Biden σχετικά με τον τρόπο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά ότι οι δύο τους δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Η 1η Ιουνίου θεωρείται ως η νωρίτερη ημερομηνία κατά την οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κυρήξουν στάση πληρωμής, γεγονός που προσδίδει επείγοντα χαρακτήρα στις συζητήσεις. Ο Biden δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα κλείσουν τα φορολογικά παραθυράκια, ώστε οι πλούσιοι να πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρων.

Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών του Μαΐου για την περιοχή, που αποτελούν ευρέως παρακολουθούμενους δείκτες του κλίματος τόσο στη μεταποιητική βιομηχανία όσο και στις υπηρεσίες.

Οι έρευνες PMI που ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες βοήθησαν στην τόνωση του κλίματος τον Απρίλιο, και μια άλλη θετική άποψη για τον τομέα των υπηρεσιών αναμένεται να αντισταθμίσει και πάλι την ατονία της μεταποίησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης