Ανοδική τροχιά ακολουθεί η ζήτηση των υγρών καυσίμων, με τις τιμές, όμως, να βαίνουν πτωτικά.

Και το μεγάλο στοίχημα είναι αν αυτές θα συνεχίσουν να κινούνται καθοδικά ή θα ανακάμψουν πυροδοτώντας ένα νέο γύρο ανατιμήσεων της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης.

Στοιχεία σοκ για τη νοθεία στα καύσιμα – Πάρτι κερδοσκόπων στην αντλία [πίνακες]

Η κατανάλωση

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Helleniq Energy (πρώην ΕΛ.ΠΕ) στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, η ζήτηση των καυσίμων στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί.

Τα καύσιμα κίνησης, βενζίνες και ντίζελ έχουν ανέβει κατά 4%, ενώ και στα αεροπορικά καύσιμα καταγράφεται αύξηση 25%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Η διοίκηση της εισηγμένης αποδίδει την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων αφενός στη θετική πορεία της οικονομίας αλλά και στην τουριστική κίνηση, η οποία δείχνει να έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακρύτερης περιόδου. Οι εκτιμήσεις θέλουν ότι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι η ζήτηση σε καύσιμα θα αυξάνεται καθώς ανοδικά θα κινείται και ο τουρισμός με τις οδικές μετακινήσεις να ακολουθούν την ίδια τροχιά.

Οι τιμές

Σε αντίθεση με την κατανάλωση των καυσίμων πτωτικά κινούνται οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε διάστημα ενός μήνα έχει υποχωρήσει κατά 0,20 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης κατά 0,11 ευρώ ανά λίτρο.

Πιο συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου τα δύο προϊόντα είχαν φτάσει στα υψηλότερα σημεία από τις αρχές του 2023. Η αμόλυβδη ήταν στα 1,948 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο στα 1,655 ευρώ ανά λίτρο. Οι τιμοληψίες του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στις 18 Μαίου δείχνουν τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στα 1,828 και του πετρελαίου κίνησης στα 1,54 ευρώ ανά λίτρο.

Οι εκτιμήσεις των στελεχών της Helleniq Energy κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών δείχνουν διατήρηση των περιθωρίων των τιμών διύλισης αλλά όχι στα περσινά υψηλότερα επίπεδα. Επίσης διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι θέλουν τις τιμές του αργού πετρελαίου να επανέρχεται στα 100 δολάρια το βαρέλι προς το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.

Αυξήσεις

Οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων για τις επόμενες ημέρες δείχνουν τάσεις για οριακές αυξήσεις.

Πάντως, τα υγρά καύσιμα στην Ελλάδα, βενζίνη και ντίζελ, μπορεί να αποκλιμακώνονται, ωστόσο οι Έλληνες οδηγοί Ι.Χ. και οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις δεν απολαμβάνουν φθηνότερα καύσιμα έναντι των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Πρόσφατα στοιχεία του World of Statistics κατατάσσουν τη χώρα μας στις κορυφαίες δέκα με την υψηλότερη τιμή της βενζίνης.

Όπως και στην Ε.Ε. η Ελλάδα βρίσκεται στις ακριβότερες χώρες. Κάτι που αιτιολογείται από την υψηλή φορολόγηση. Ο ΕΦΚ, ο ΦΠΑ και λοιπά τέλη και άλλες επιβαρύνσεις αγγίζουν το 60% στη συνολική αξία της αμόλυβδης. Για την ακρίβεια οι φόροι αντιστοιχούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων στο 58,48%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια