Σε αύξηση του αποτυπώματός της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις ΗΠΑ προχωρά η Chevron μετά το deal εξαγοράς της  ανεξάρτητης εταιρείας – παραγωγού σχιστολιθικού πετρελαίου PDC Energy, σε μια συναλλαγή μετοχών και χρέους αξίας 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για τη Chevron, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου των ΗΠΑ, η συμφωνία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής, των κεφαλαιουχικών δαπανών και των ταμειακών ροών στις Ηνωμένες Πολιτείες εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι.

Η συμφωνία αποτιμά την PDC, που έχει την έδρα της στο Ντένβερ, στα 72 δολάρια ανά μετοχή και αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσαν αμφότερες οι εταιρείες.

ExxonMobil – Chevron: Κέρδη ρεκόρ κατέγραψαν στο α’ τρίμηνο

«Είναι μια ισχυρή επένδυση για την εταιρεία μας στις ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Michael Wirth σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η εταιρεία και οι ανταγωνιστές επικρίθηκαν πέρυσι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι δεν αύξησαν την παραγωγή καθώς οι τιμές των καυσίμων κατέγραφαν ανοδική πορεία.

Η εξαγορά θα προσθέσει 10% στα αποθεματικά της Chevron και θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες και τις ελεύθερες ταμειακές ροές της κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια εντός ενός έτους από το κλείσιμο της συμφωνίας.

Επιπλέον 260.000 βαρέλια

Η εξαγορά θα προσθέσει 260.000 βαρέλια παραγωγής πετρελαίου (bpd) και φυσικού αερίου την ημέρα (boed) σε συνδυασμό με την παραγωγή της Chevron στο πεδίο εξόρυξης Permian και στη λεκάνη DJ που εκτείνεται στο Κολοράντο και το Ουαϊόμινγκ.

Τα ακίνητα που αποκτά είναι «απόθεμα υψηλής ποιότητας», είπε ο Andrew Dittmar, αναλυτής στην Enverus. Η τιμή αποτιμά την PDC περίπου στον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής της, πρόσθεσε περιγράφοντας τα αναξιοποίητα αποθέματα που το συνοδεύουν ως «ουσιαστικά δωρεάν».

Στελέχη της Chevron έλεγαν από πέρυσι ότι η εταιρεία αναζητούσε εξαγορές στις ΗΠΑ. Η εταιρεία επεσήμανε επίσης πρόσφατα ότι ήθελε να μειώσει το απόθεμα μετρητών της με τρόπο που θα ενίσχυε την κερδοφορία των μετόχων.

«Επαναγοράζουμε μετοχές με ρυθμό 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως», είπε ο Wirth, προσθέτοντας ότι οι μετοχές που ανταλλάσσονται για τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από τα δύο τέταρτα των επαναγορών μετοχών.

Η εταιρεία δέχεται πιέσεις στη Wall Street για να δείξει ότι μπορεί να συνεχίσει να επεκτείνει την παραγωγή μετά το 2027 στις κύριες εκμεταλλεύσεις σχιστόλιθου στο Permian Basin του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού.

Η συμφωνία της με την PDC Energy είναι η δεύτερη της Chevron μέσα σε τρία χρόνια και έρχεται να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στο Κολοράντο και το Ουαϊόμινγκ.

Η Chevron είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στη λεκάνη Denver-Julesburg μετά την εξαγορά της Noble Energy 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Με την εξαγορά της PDC, η Chevron θα προσθέσει 10% στα αποδεδειγμένα αποθέματά της με προβλεπόμενο κόστος μικρότερο από 7 δολάρια ανά βαρέλι, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου έχει γεμίσει τα ταμεία της σε ρευστότητα λόγω των υψηλών τιμών του αργού πέρυσι και κατείχε 15,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στο τέλος του πρώτου τριμήνου, περίπου τριπλάσια από αυτά που χρειάζεται για τη λειτουργική δραστηριότητά της.

Επιμέλεια: Δημήτρης Σταμούλης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή