Μία από τις «πρωταθλήτριες χώρες» στη μείωση του χρέους χαρακτηρίζει την Ελλάδα η UBS, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας είναι κατά 9,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2022 στο 171% του ΑΕΠ και πλέον είναι 38 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τα υψηλά του, που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Τη μεγαλύτερη κάμψη σημειώνει η Πορτογαλία, της οποίας το χρέος μειώνεται στο -6% και στο 114% του ΑΕΠ (-24% σε σχέση με το υψηλό της πανδημίας), ενώ συγκριτικά, το ιταλικό χρέος έπεσε στο 144,4% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και ενώ έχει μειωθεί κατά 14,5 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του πρώτου τριμήνου του 2021, παραμένει 10 μονάδες υψηλότερα από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα.

Αποκλειστικά στον ΟΤ ο Hugo Dixon για τη νίκη Μητσοτάκη, το «Βατερλώ» Τσίπρα και το… Predator

Σύμφωνα με το report της UB, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση και στο χρέος των νοικοκυριών, καθώς αυτό μειώθηκε κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες, στο 45,2% του ΑΕΠ. Αμέσως μετά, ακολουθεί η Ολλανδία, η οποία βλέπει το χρέος των νοικοκυριών να μειώνεται κατά -2,3 μονάδες, στο 95%. Ωστόσο, αυτό παραμένει με διαφορά το μεγαλύτερο στη ζώνη του ευρώ.

Στο σύνολό του (δημόσιο και ιδιωτικό), το χρέος στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί στο 360,5% του ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 18,7 μονάδες σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα (379% το δ’ τρίμηνο του 2019).

Πώς επήλθε η μείωση των χρεών

Κοιτάζοντας όλους τους επιμέρους κλάδους, αυτοί εμφανίζουν πτώση στην αναλογία χρέους/ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του 2022, με την απομόχλευση να είναι εντονότερη στον χρηματοπιστωτικό κλάδο (105,9% του ΑΕΠ, όπου υπάρχει κάμψη 5,2% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2022 και 14,6% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Ουσιαστικά, η UBS διαπιστώνει ότι παρά τα υψηλότερα επιτόκια, οι δείκτες χρέους/ΑΕΠ συνέχισαν να μειώνονται, με κάποιες χώρες να καταφέρνουν να πέσουν κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Η μείωση αυτή διευκολύνθηκε από την ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ και ενισχύθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό. Στο μέλλον, η UBS εκτιμά ότι η θετική επίδραση του πληθωρισμού στους δείκτες των χρεών θα περιοριστεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας, φαίνεται ότι μετά την κορύφωση στο 418% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα συνολικά χρέη στην Ευρωζώνη περιορίστηκαν στο 360,5% έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022, έχοντας μειωθεί κατά 18,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα του 379,1% (τέταρτο τρίμηνο του 2019) και κατά 11,3 ποσοστιαίες μονάδες μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το συνολικό χρέος (δημοσίου τομέα, νοικοκυριών, επιχειρήσεων και τραπεζών), διαμορφώνεται σήμερα στο 312,7% του ΑΕΠ, έχοντας κορυφώσει στο 389,5% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες