Το μήνυμα της κάλπης, λίγο μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει ο διάσημος αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon, επισημαίνοντας ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε πως δεν ήθελε να ξαναζήσει τις περιπέτειες των τελευταίων ετών.

Μιλώντας στον ΟΤ, ο διακεκριμένος οικονομικός αναλυτής τονίζει πως «οι περισσότεροι άνθρωποι ήθελαν μια νηφάλια και σταθερή κυβέρνηση που θα είναι ταυτόχρονα καλή για την οικονομία. Αυτό πρόσφερε ο Μητσοτάκης».

«Οι πολίτες δεν ήθελαν να επιστρέψουν στο χάος του παρελθόντος. Φοβόντουσαν ότι ο Τσίπρας θα τους πήγαινε εκεί – αν και είναι, φυσικά, λιγότερο “παθιασμένος” και “εμπρηστικός” σε σχέση με το 2015», είναι η δική του εκτίμηση.

Τα βαριά «ονόματα» της οικονομίας: Κερδισμένοι και χαμένοι της κάλπης

Ο Τσίπρας και η κεντροαριστερά

Σε ερώτηση για την κεντροαριστερά και το μέλλον της, με αφορμή την οδυνητή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Hugo Dixon υπογραμμίζει με νόημα ότι «ο Τσίπρας εκπροσωπεί τη ριζοσπαστική αριστερά, όχι την κεντροαριστερά – και ήταν υπεύθυνος για το ότι παραλίγο να οδηγήσει την Ελλάδα στον γκρεμό το 2015».

«Τούτου λεχθέντος, η αριστερά/κεντροαριστερά έχει αγωνιστεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η κεντροαριστερά θα μπορούσε να διαδραματίσει πολύτιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική εάν επικεντρωθεί σε δύο μεγάλα πράγματα: τη δικαιοσύνη και την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δικαιοσύνη δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την ισότητα. Για παράδειγμα, είναι δίκαιο οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά να αμείβονται περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν. Δικαιοσύνη σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να μπορούν να γίνουν εξαιρετικά πλούσιοι χωρίς να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες – και οι κανόνες θα πρέπει να δίνουν σε όλους μια δίκαιη ευκαιρία να τα πάνε καλά και να παρέχουν βοήθεια σε όσους δεν το κάνουν».

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο αρθρογράφος του Reuters σημειώνει ότι «κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα. Αν και αυτό θα είναι επωφελές μεσοπρόθεσμα, είναι σίγουρα πως βραχυπρόθεσμα υπάρχει κόστος. Η κεντροαριστερά σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να πιέζει για ταχύτερη δράση για την κλιματική αλλαγή, με τους πλουσιότερους να αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο του βραχυπρόθεσμου κόστους».

Τα χαμόγελα και ο αστερίσκος του Predator

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι χαρούμενοι που ο Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας- με μία επιφύλαξη: το λογισμικό Predator», τονίζει χαρακτηριστικά ο Dixon και αυτό γιατί -όπως λέει- «ο Πρωθυπουργός άργησε να αντιδράσει όταν κυκλοφόρησε η πρώτη είδηση για το σκάνδαλο του spyware και δεν έδειξε κανέναν ενθουσιασμό ώστε να φτάσει στην ουσία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι όποιος κατασκοπεύει πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους επιφανείς ανθρώπους υπονομεύει τη δημοκρατία. Τώρα που ο Μητσοτάκης είναι έτοιμος για την απόλυτη πλειοψηφία, η Ελλάδα μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ στήν άκρη αυτού του σκανδάλου. Αυτό είναι κρίμα, καθώς η χώρα αξίζει μια δημοκρατία που να λειτουργεί καλά καθώς και μια ακμάζουσα οικονομία».

Τέλος, με αφορμή το εκλογικό ράλι για μετοχές και ομόλογα και τα μηνύματα πως οι επενδυτές «βλέπουν» ακόμα πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα, ο Βρετανός αρθρογράφος είναι φειδωλός και δεν έχει να πει κάτι που θα μας κάνει πιο σοφούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».