Σε μόλις 2 δισ. ευρώ περιορίστηκε το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των τιμών της ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι στο τρίτο τρίμηνο 2022, το εμπορικό έλλειμμα στην ΕΕ είχε ανέλθει στα 150 δισ. ευρώ, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έπεσε σημαντικά στα 78 δισ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα αύξησης των εμπορικών ελλειμμάτων της ΕΕ.

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 19% μειώθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

Μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2021 και του τρίτου τριμήνου του 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση του εμπορίου εκτός ΕΕ, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ιδίως των εισαγωγών ενέργειας και τροφίμων, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άσκησε πρόσθετη ανοδική πίεση στην αυτά τα προϊόντα. Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόνο κατά 1,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,7% λόγω της μείωσης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, τόσο οι εξαγωγές (-1,4%) όσο και οι εισαγωγές (-11,5%) μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τα 656 δισ. ευρώ και τα 658 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Πώς επέδρασε η πτώση των τιμών στην ενέργεια

Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2019 και του τρίτου τριμήνου του 2021, τα συνδυασμένα πλεονάσματα στον κλάδο μηχανημάτων και οχημάτων και στον κλάδο χημικών προϊόντων αντιστάθμισαν το έλλειμμα στην ενέργεια. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών των ενεργειακών προϊόντων αύξησε το έλλειμμα στην ενέργεια τόσο πολύ που το συνολικό πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα. Τα δύο τελευταία τρίμηνα, η πτώση των τιμών της ενέργειας επέτρεψε στο εμπορικό έλλειμμα να επανέλθει σχεδόν στο μηδέν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ στον κλάδο «τρόφιμα, ποτά και καπνός» ήταν στα 16 δισεκατομμύρια ευρώ και σχεδόν στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ για τα χημικά προϊόντα, επιδόσεις που είναι τα υψηλότερες για αυτές τις ομάδες προϊόντων μεταξύ 2019 και πρώτου τριμήνου του 2023.

Αν και το πρώτο τρίμηνο του 2023, το εμπορικό πλεόνασμα στον κλάδο μηχανημάτων και οχημάτων (47 δισεκατομμύρια ευρώ) δεν ήταν ακόμη κοντά στο υψηλό που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2019 (60 δισεκατομμύρια ευρώ), τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμπορικό πλεόνασμα για αυτά τα προϊόντα σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2022 (25 δισ. ευρώ σε κάθε τρίμηνο).

Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ για ενεργειακά προϊόντα ήταν στα 114 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πρώτες ύλες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ