Την τελευταία στιγμή θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για επέκταση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Πιθανό είναι όμως και το ενδεχόμενο απλώς να μην υπάρξει συμφωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

ΗΠΑ: Μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος – Αντίστροφη μέτρηση για την 1η Ιουνίου

Αυτά σημείωσε ο διαπρεπής οικονομολόγος, γνωστός ως dr Doom για τις συνήθως καταστροφολογικές του εκτιμήσεις – που συχνά όμως επιβεβαιώνονται.

Μιλώντας στο Bloomberg TV, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στη Ντόχα, ο Ρουμπινί σημείωσε ότι οι δύο πλευρές «μπορεί να φτάσουν στην τελευταία ώρα πριν υπάρξει συμφωνία». «Ή είναι πιθανό να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η αγορά θα καταρρεύσει», προειδοποίησε.

Με «ρυθμούς χελώνας» οι διαπραγματεύσεις

Στις ΗΠΑ οι διαπραγματεύσεις για το χρέος προχωρούν αργά, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Ουάσινγκτον που την 1η Ιουνίου κινδυνεύει να προβεί σε αθέτηση πληρωμών.

Όπως μετέδωσε την Τρίτη το Reuters, οι βοηθοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι συναντήθηκαν χθες εκ νέου. Όμως τα δύο κόμματα παραμένουν βαθιά διχασμένα σχετικά με τον τρόπο συγκράτησης του ομοσπονδιακού ελλείμματος, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι οι πλούσιοι Αμερικανοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να μην έχει πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της ήδη από την 1η Ιουνίου, γεγονός που θα προκαλούσε χρεοκοπία, η οποία θα έπληττε την αμερικανική οικονομία και θα ωθούσε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα.

«Καμπανάκι» για τις γεωπολιτικές εντάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αναφερόμενος στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ο dr Doom ανέφερε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις που σημειώνονται από την Ουκρανία ως το Ιράν, καθώς και η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε σοβαρές προκλήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή