Μικρή πρόοδος σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για την επέκταση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Ουάσινγκτον που την 1η Ιουνίου κινδυνεύει να προβεί σε αθέτηση πληρωμών.

ΗΠΑ: Πώς θα είναι οι 15 πρώτες ημέρες σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι βοηθοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, συνεδρίασαν εκ νέου την Τρίτη. Όμως τα δύο κόμματα παραμένουν βαθιά διχασμένα σχετικά με τον τρόπο συγκράτησης του ομοσπονδιακού ελλείμματος, με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι οι πλούσιοι Αμερικανοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν περισσότερους φόρους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.

Αργά το πρωί της Τρίτης (ώρα Ουάσινγκτον) οι διαπραγματευτές του Λευκού Οίκου, η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, και ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Steve Ricchetti, έφτασαν στο Καπιτώλιο για συνομιλίες. Δεν μίλησαν με δημοσιογράφους, αλλά ο Ricchetti δήλωσε ότι κατευθύνονται «πίσω στη δουλειά».

Μικρή πρόοδος

Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να μην έχει πλέον αρκετά χρήματα για να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς της ήδη από την 1η Ιουνίου, γεγονός που θα προκαλούσε χρεοκοπία, η οποία θα έπληττε την αμερικανική οικονομία και θα ωθούσε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα.

Ο Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής εκπρόσωπος Γκάρετ Γκρέιβς δήλωσε ότι είδε μικρή πρόοδο.

«Δεν νομίζω ότι τα πράγματα πάνε καλά», δήλωσε ο Γκρέιβς στους δημοσιογράφους. «Αρνούνται να αλλάξουν πραγματικά την πορεία, να μειώσουν πραγματικά τις δαπάνες, και αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή».

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι βγήκαν από τη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Δευτέρας για το ανώτατο όριο του χρέους μιλώντας για την ανάγκη εξεύρεσης διακομματικού συμβιβασμού, ακόμη και αν επιμένουν σε πολιτικές που εκθέτουν το χάσμα μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Επαναλάβαμε για άλλη μια φορά ότι η χρεοκοπία είναι εκτός συζήτησης και ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι με καλή πίστη προς μια διακομματική συμφωνία», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, την οποία χαρακτήρισε «παραγωγική».

Η έλλειψη σαφούς προόδου συνέχισε να επιβαρύνει τη Wall Street, με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να ανοίγουν χαμηλότερα το πρωί της Τρίτης και τις παγκόσμιες αγορές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν να παγώσουν τις δαπάνες το οικονομικό έτος 2024 στα επίπεδα που εγκρίθηκαν το 2023, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε περικοπή δαπανών επειδή οι προϋπολογισμοί των οργανισμών δεν θα συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό. Η ιδέα απορρίφθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ζητούν να μπει «μαχαίρι».

Ο Μπάιντεν θέλει να μειώσει το έλλειμμα αυξάνοντας τους φόρους των πλουσίων και κλείνοντας τα φορολογικά παραθυράκια για την πετρελαϊκή και τη φαρμακευτική βιομηχανία. Ο Μακάρθι δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την αύξηση των φόρων.

Εάν και όταν ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι καταλήξουν σε συμφωνία, θα πρέπει ακόμη να την προωθήσουν στις παρατάξεις τους στο Κογκρέσο. Θα μπορούσε εύκολα να χρειαστεί μια εβδομάδα για να περάσει μια συμφωνία από τη Βουλή και τη Γερουσία, οι οποίες θα πρέπει και οι δύο να εγκρίνουν το νομοσχέδιο πριν ο Μπάιντεν το υπογράψει ως νόμο.

Εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους και δεν επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανειστεί χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε ύφεση και να βυθιστούν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στο χάος.

Οποιαδήποτε συμφωνία για την αύξηση του ορίου πρέπει να περάσει και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου και, ως εκ τούτου, εξαρτάται από τη διακομματική υποστήριξη. Οι Ρεπουμπλικάνοι του Μακάρθι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 222-213, ενώ οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν κατέχουν τη Γερουσία με 51-49.

Αχτίδες φωτός

Παρά το αδιέξοδο, οι δύο πλευρές έχουν βρει κάποιο κοινό έδαφος σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης μιας μεταρρύθμισης που θα επιτρέψει στα ενεργειακά έργα να προχωρήσουν.

Ο Μακάρθι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συμπερίληψη ορισμένων μεταρρυθμίσεων αδειοδότησης στη συμφωνία για το χρέος δεν θα έλυνε όλα τα σχετικά ζητήματα και ότι οι συνομιλίες για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν αργότερα, αρνούμενος να ασχοληθεί με τη μεταφορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι δύο πλευρές συζητούν επίσης την ανάκτηση των αχρησιμοποίητων κονδυλίων στήριξης που διατέθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού και την επιβολή αυστηρότερων απαιτήσεων εργασίας σε δύο δημοφιλή προγράμματα δημόσιων παροχών που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να βγουν από τη φτώχεια.

Αλλά οι ηγέτες προειδοποίησαν ότι τίποτα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το επείγον θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Και αυτό δεν είναι προς το παρόν το κλίμα που λαμβάνω», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Patrick McHenry, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή