Βασικός εμπορικός κόμβος του ρωσικού χρυσού έχουν γίνει πλέον τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τη στιγμή που οι δυτικές κυρώσεις για την Ουκρανία έκοψαν τις πιο παραδοσιακές εξαγωγικές διαδρομές της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ρωσικών τελωνείων, που αποκαλύπτει το Reuters, τα οποία περιέχουν λεπτομέρειες για σχεδόν χίλιες αποστολές χρυσού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνουν ότι το κράτος του Κόλπου εισήγαγε 75,7 τόνους ρωσικού χρυσού αξίας 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από μόλις 1,3 τόνους το 2021.

Η Κίνα και η Τουρκία ήταν οι επόμενοι μεγαλύτεροι προορισμοί, εισάγοντας περίπου 20 τόνους η καθεμία μεταξύ 24 Φεβρουαρίου 2022 και 3 Μαρτίου 2023. Με τα ΗΑΕ, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 99,8% των ρωσικών εξαγωγών χρυσού στα τελωνειακά στοιχεία για αυτήν την περίοδο.

Τις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, πολλές πολυεθνικές τράπεζες, πάροχοι logistics και διυλιστήρια πολύτιμων μετάλλων σταμάτησαν να δέχονται ρωσικό χρυσό, ο οποίος συνήθως στελνόταν στο Λονδίνο, έναν κόμβο εμπορίας και αποθήκευσης χρυσού.

Οι απαγορεύσεις και οι νέες αγορές

Η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου απαγόρευσε τις ρωσικές ράβδους που κατασκευάζονταν από τις 7 Μαρτίου 2022 και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ιαπωνία είχαν απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού.

Τα αρχεία εξαγωγών δείχνουν ωστόσο, ότι οι Ρώσοι παραγωγοί χρυσού βρήκαν γρήγορα νέες αγορές σε χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Κίνα.

Ο Louis Marechal, ειδικός στην προμήθεια χρυσού στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος να λιώσει και να «ξαναβαπτιστεί» ο ρωσικός χρυσός και στη συνέχεια να βρει το δρόμο του πίσω στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές με καλυμμένη την προέλευσή του.

Η Επιτροπή Χρυσού της κυβέρνησης των ΗΑΕ δήλωσε ότι το κράτος λειτούργησε με σαφείς και ισχυρές διαδικασίες κατά των παράνομων εμπορευμάτων, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συνεχίσουν να συναλλάσσονται ανοιχτά και με ειλικρίνεια, με τους διεθνείς εταίρους τους, σε συμμόρφωση με όλους τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε.

Οι τρίτες χώρες

Σε μια προσπάθεια να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία, η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Τουρκίας, ότι θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στις αγορές της G7 εάν συναλλάσσονται με οντότητες που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Τα στοιχεία που εξετάστηκαν από το Reuters δεν υποδηλώνουν ότι υπήρξε παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων από αυτές τις χώρες.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, του οποίου το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων επιβάλλει κυρώσεις, δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Οι περισσότερες από τις αποστολές ρωσικού χρυσού στην Κίνα πήγαν στο Χονγκ Κονγκ.

Τα ΗΑΕ έχουν εδώ και καιρό μια ακμάζουσα βιομηχανία χρυσού. Τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν ότι εισήγαγε περίπου 750 τόνους καθαρού χρυσού ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2016 και 2021 – που σημαίνει ότι οι αποστολές στα ρωσικά αρχεία θα αντιστοιχούσαν μόνο στο 10% περίπου των εισαγωγών της.

Τα ΗΑΕ είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας χρυσού και κοσμημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities