Ισχυρά ήταν τα κέρδη που σημείωσαν οι S&P 500 και Nasdaq σήμερα στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές ανακουφίστηκαν από τα τελευταία τριμηνιαία αποτελέσματα της Nvidia και των εταιρειών που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Η βελτίωση του κλίματος ήρθε επίσης καθώς οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ φάνηκε να προχωρούν.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 32.771 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,88% στις 4.151 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,71% στις 12.698 μονάδες.

Σε επίπεδο τίλτων, η Nvidia σημείωσε άλμα 26%, αφού έδωσε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες προβλέψεις για τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους, ενώ ανέφερε επίσης κέρδη. Αρκετοί αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή αύξησαν τους στόχους τιμών τους για τη μετοχή μετά τα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, η Fitch Ratings έθεσε σε αρνητική επιτήρηση την αξιολόγηση AAA του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των ΗΠΑ σε ξένο νόμισμα. Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους έχουν αυξήσει τους κινδύνους ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην καταβάλει πληρωμές σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η Fitch δήλωσε ότι εξακολουθεί να αναμένει μια λύση πριν από την ημερομηνία Χ.

Πάντως, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν και η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση συνεχίζουν τις σκληρές διαπραγματεύσεις τους για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους από το Κογκρέσο. Η αύξηση είναι απαραίτητη για ν’ αποτραπεί ο κίνδυνος κήρυξης άνευ προηγουμένου στάσης πληρωμών από το δημόσιο την 1η Ιουνίου, που θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.

Με τους πολιτικούς ηγέτες να δείχνουν ότι σημειώνουν πρόοδο σε μια συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους, οι επενδυτές υποτιμούν τον κίνδυνο άλλων εμποδίων πριν από την επίσημη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας, δήλωσε ο Matthew Brenner, αντιπρόεδρος επενδύσεων στην MissionSquare Retirement.

“Η προσοχή εστιάζεται στη συμφωνία, αλλά δεν πρόκειται για τη συμφωνία. Πρόκειται για την ψηφοφορία”, δήλωσε ο Brenner. “Ενώ η βασική μας υπόθεση είναι σύμφωνη με τους περισσότερους παράγοντες της αγοράς ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί, πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος ενός προβλήματος με την ψηφοφορία είναι υψηλότερος από ό,τι δίνει η αγορά αυτή τη στιγμή”, σχολίασε.

Στα μάκρο της ημέρας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε ετήσιο επίπεδο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε το Bureau of Economic Analysis σήμερα. Το ποσοστό ήταν αυξημένο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση. “Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις αντανακλούν κυρίως μια ανοδική αναθεώρηση των ιδιωτικών επενδύσεων”, σημειώνεται στην έκθεση.

Οι ενδείξεις για τον δείκτη τιμών ακαθάριστων εγχώριων αγορών και τον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) ήταν και οι δύο ίδιες με τις προηγούμενες προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση 3,8% και 4,2% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών PCE εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σημείωσε άλμα 5%, ελαφρώς υψηλότερο από το 4,9% που είχε καταγραφεί στην πρώτη εκτίμηση.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εποχικά προσαρμοσμένων αρχικών αιτήσεων ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 4.000 σε 229.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Μαΐου. Ο κινητός μέσος όρος των 4 εβδομάδων παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκε στις 231.750.

Το προκαταρκτικό εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 13 Μαΐου, παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανερχόμενο στο 1,2% με τον αριθμό των ασφαλισμένων ανέργων να διαμορφώνεται σε 1.794.000, μειωμένο κατά 5.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 1.800.250, μειωμένος κατά 12.250 από τον αναθεωρημένο μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street