Κατά τη δεύτερη ημέρα της Beyond 2023 ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, μίλησε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο για την «ψηφιακή πόλη», την τεχνολογία και την διαχείριση πόλεων.

Όπως είπε ο κ. Σισαμάκης, το Ηράκλειο ξεκίνησε να ψηφιοποιεί τις υπηρεσίες του ήδη από το 2008, επενδύοντας στα δίκτυα. Αυτή την στιγμή η πόλη του Ηρακλείου διαθέτει το μεγαλύτερο ιδιόκτητο δίκτυο αλλά και το μεγαλύτερο ιδιόκτητο data center, είναι στις 100 ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης. Σε επίπεδο υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι 30 είναι πλήρως ψηφιακές, άλλες 90 θα έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες με το σύνολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος τους έτους.

Beyond 2023: Ο ΟΤ στην καρδιά της καινοτομίας – Η πρώτη ημέρα

«Στόχος είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς όφελος του πολίτη», όπως είπε ο κ. Σισαμάκης.

Στο θέμα της έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, ο κ. Σισαμάκης ότι ήδη είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα έξυπνου φωτισμού, ενώ τόνισε ότι το σύνολο του θέματος είναι υπό μελέτη ενώ παράλληλα γίνονται και σειρά άλλων ενεργειών. Χαρακτηριστικά ανέφερε τα σχολικά κτίρια που διαθέτουν αισθητήρες μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας και πετρελαίου, πρόγραμμα που σταδιακά θα επεκταθεί στο σύνολο της πόλης σε επίπεδο πράσινης ενέργειας.

Για το θέμα της ηλεκτροκίνησης, σημαντικό παράγοντα του smart city, ο Δήμος Ηρακλείου έχει δημιουργήσει μία δημοτική συγκοινωνία με τρία ηλεκτροκίνητα λεωφορεία ενώ ο σχεδιασμός γίνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας να λυθεί και το κυκλοφοριακό. Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Σισαμάκης, η πόλη πλέον έχει αλλάξει είναι σύγχρονη, πιο φιλική, με πεζοδρομήσεις, ανάδειξη μνημείων, δημιουργία κοινόχρηστων ελεύθερων χώρων.

Στο ερώτημα αν υπήρξαν προβλήματα κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι η τεχνολογία δίνει δυνατότητες να καλυφθούν ανάγκες, από εκεί και πέρα πρόβλημα πάντα υπάρχει με τις χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, βασικό πρόβλημα είναι πώς αφομοιώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τις αλλαγές όπως επίσης και οι πολίτες. «Καμία αλλαγή δεν είναι εύκολη, χρειάζεται πάντα ισχυρή καθοδήγηση», είπε ο κ. Σισαμάκης.

Τόνισε δε ότι οι νεότεροι δημότες λόγω εξοικείωσης με την τεχνολογία αποδέχονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ο Δήμος Ηρακλείου αναμένει ένα ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Smart Cities, ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα διασύνδεσης των υπηρεσιών του δήμου με το gov.gr.

Σχετικά με το πώς συνδέονται ψηφιακός μετασχηματισμός και τουρισμός, ο κ. Σισαμάκης είπε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων με smart εφαρμογές που αναδεικνύουν το Ηράκλειο (Info-point). Τόνισε επίσης ότι το Ηράκλειο λειτουργεί σαν πύλη εισόδου σε ολόκληρη την Κρήτη. Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου έγινε επένδυση στον τομέα της γαστρονομίας που τέμνει οριζόντια το σύνολο του τουριστικού κλάδου.

Ο κ. Σισαμάκης είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ενώ υπό σκέψη είναι ένας διαγωνισμός από τον οποίο θα προκύψουν εφαρμογές που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στον τουριστικό κλάδο.

Τέλος, για τον τουρισμό, ο κ. Σισαμάκης είπε ότι τα δεδομένα είναι θετικά με τις προοπτικές να διαμορφώνονται καλύτερα από το 2019. «Γίνονται υποδομές που θα αποδώσουν και τα επόμενα χρόνια», είπε ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου, για να συμπληρώσει ότι «έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη διαχείριση των φυσικών πόρων στο νησί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News