Πλατφόρμα για «whistleblowing» (καταγγελίες) ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου όποιος καταναλωτής θέλει, να κάνει ανώνυμη αναφορά σε προβλήματα που διαπιστώνει στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Πώς θα αποζημιώνεστε για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος [παραδείγματα]

Την ανακοίνωση έκανε από το βήμα του 14ου SE Europe Energy Dialogue (14th SEEED), που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης , το μέλος της ολομέλειας ΡΑΕ και αναπληρωτής καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Κομνηνός Κόμνιος.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου θα μπορεί, για παράδειγμα, να καταγγελθεί τυχόν χειραγώγηση των τιμών ή ότι συγκεκριμένος παραγωγός κινείται στο χρηματιστήριο με τρόπο ώστε να επιβαρύνεται το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, ο κ.Κόμνιος παρουσίασε το νέο μηχανισμό εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών που προωθεί η ΡΑΕ, ονομάζεται ENOMOS και στοχεύει να βοηθήσει τον καταναλωτή να επιλύει τις καταγγελίες που έχει αυτή την περίοδο με τους προμηθευτές και γενικότερα τις εταιρίες.

Ο κ.Κόμνιος αναφέρθηκε και σε έργα που έχει αναλάβει και αδειοδοτήσει η ΡΑΕ αυτή την περίοδο προκειμένου να προωθηθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και στα σχέδια προληπτικής προστασίας που έχει επικαιροποιήσει. Μίλησε, τέλος, για την ενεργειακή μετάβαση, «που στην ουσία ενσωματώνουμε στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» και σημείωσε ότι με συγκεκριμένα έργα στην υποδομή που έχουν προωθηθεί και τις αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ, είμαστε κοντά στις προσπάθειες για την ενεργειακή μετάβαση.

Η ενέργεια ως συνδετικός παράγοντας

Στο συνέδριο που διοργανώνεται για 14η χρονιά μίλησε  ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Κωστής Σταμπολής τονίζοντας ότι στόχος είναι να προσελκύσει όσο περισσότερες χώρες και οργανισμούς και εταιρίες του ενεργειακού τομέα από τη ΝΑ Ευρώπη, καθώς το Ινστιτούτο βλέπει την ενέργεια ως συνδετικό παράγοντα, ενισχύοντας την ανάγκη για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη των χωρών της περιοχής.

«Οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από διενέξεις και αντιπαλότητες όμως ο τομέας της ενέργειας όπως πιστεύουμε και το βλέπουμε στην πράξη, ενώνει λαούς παρά τους χωρίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Στη φετινή διοργάνωση, το κυρίαρχο θέμα είναι η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, η εξασφάλιση ενεργειακής προμήθειας και πως αυτό μπορεί να συμβαδίσει με τους στόχους για μείωση των εκπομπών. «Δηλαδή», εξήγησε ο κ.Σταμπολής, «πως μπορεί να συμβαδίσει μια Πράσινη ατζέντα με μια ατζέντα ενεργειακής ασφάλειας που εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από τους υδρογονάνθρακες γιατί σ΄όλη την περιοχή, το 80% της ενέργειας, προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα».

Οι εργασίες του 14ου SE Europe Energy Dialogue (14th SEEED) που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «The Met Hotel» θα ολοκληρωθούν αύριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια